Politici de Sanatate

Bariere în accesul echitabil la servicii medicale în UE

02 octombrie
11:57 2015
Bariere în accesul echitabil la servicii medicale în UE

Medicamentele inaccesibile, care odată erau văzute de Uniunea Europeană ca o problemă pentru țările din lumea a treia, reprezintă acum o provocare pentru Europa, arată un raport realizat de un grup de experți din cadrul Comisiei Europene. Noile medicamente scumpe apărute în tratamentul  cancerului si al hepatitei C, al căror preț  per cură de tratament este asemănător cu cel al unei mașini germane, pun în pericol economia anumitor țări europene, consideră membrii grupului de experți privind identificarea modalităților eficiente de a investi în domeniul sănătății. Acesta este unul dintre motivele pentru care multe sisteme de sănătate din Europa nu pot satisface pe deplin nevoile pacienților lor.

„În unele țări, banii care trebuie scoși din buzunarul pacienților pentru a-și plăti diferite analize sau medicamente reprezintă un obstacol semnificativ în accesul la servicii medicale”, susțin autorii raportului.

Lipsa de accesibilitate este cauza cea mai importantă a numărului mare de nevoi nesatisfăcute din țările membre ale UE. În 2013, 12 milioane de persoane nu și-au putut satisface nevoile medicale din cauza costurilor, care au reprezentat o problemă deosebită în rândul persoanelor în vârstă, șomerilor, pensionarilor, persoanelor sărace, femeilor și fetelor. De exemplu, deși persoanele în vârstă au acces foarte bun la asistență medicală în multe țări, ele întâmpină greutăți din cauza costurilor comparative cu populația generală în țări ca Polonia, Bulgaria, Italia, Grecia, Letonia și România.

Eliminarea brevetelor – o posibilă soluție de control a prețurilor 

Conform raportului, modelul actual de finanțare al procesului de cercetare și dezvoltare al medicamentelor este de vină pentru această situație. Brevetele companiile farmaceutice deținute pentru noile medicamente pe care le dezvoltă duc la prețuri ridicate și sunt, de obicei, justificate de nevoia de a recupera costurile de cercetare și dezvoltare, potrivit raportului. Însă, menirea brevetelor nu a a fost și nu nu este de a produce profituri lucrative, susțin experții europeni. Sistemul a fost proiectat pentru a acoperi costurile de cercetare și de producție a medicamentelor și pentru a permite companiilor să realizeze un „profit rezonabil” astfel încât să poată continua să investească în noi medicamente. „Cu toate acestea, companiile farmaceutice au schimbat modul de negociere a prețurilor cu autoritățile naționale, trecând de la un sistem bazat pe costuri la unul bazat pe valoare”, explică autorii raportului. Acest lucru înseamnă că prețurile medicamentelor „nu sunt determinate de costurile de producție și o marjă de profit, ci de sumele pe care piața este pregătită să le plătească. „În același timp, medicamentele au devenit produse financiare, iar companiile se confruntă o presiune extraordinară de a obține profituri mari pe termen scurt”, se mai arată în raport.

În acest context, experții europeni cred că singura modalitate de a menține prețurile mici la medicamente, permițând în același timp industriei să obțină profit, este eliminarea protecției oferită de brevet în cazul în care companiile vor să ceară cel mai mare preț pe care piața este gata să-l plătească. Astfel, s-ar stimula și concurența din partea producătorilor de generice. De aceeași opinie este și comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, dr. Vytenis Andriukaitis, care a făcut recent apel la o dezbatere deschisă asupra prețurilor medicamentelor, menționând că se creează „neîncredere în societate” atunci când prețurile sunt protejate de secretul comercial. „Transparența înseamnă prețuri corecte, iar acestea sunt un punct sensibil având în vedere că pacienții par să nu aibă încredere în industrie din cauza prețurilor ridicate la medicamente”, a declarat Andriukaitis la conferința de aniversare a  50 de ani de legislație farmaceutică, organizată recent la Bruxelles.

Negocieri comune pentru medicamente

Printre metodele identificate de experții europeni prin care sistemele de sănătate ar putea menține prețurile mici ale noilor medicamente se numără și colaborarea mai multor state pentru realizarea unor negocieri comune în vederea obținerii medicamentelor și dispozitivelor medicale. Un exemplu în acest sens îl reprezintă colaborările țărilor mai mici, printre care amintim Belgia și Țările de Jos.

Uniunea Europeană însăși, care mai nou poate negocia prețurile medicamentelor prin intermediul tratatelor sale, poate sprijini guvernele naționale să dezvolte sisteme mai eficiente pentru cercetare și dezvoltare și de stabilire a prețurilor. Colaborarea dincolo de granițele naționale, pentru a evalua valoarea adăugată a noilor medicamente și dispozitive medicale, prin mecanismele de evaluare a tehnologiilor medicale (HTA – health technology assessment), este întotdeauna o modalitate bună de a lua deciziile cele mai bune, susțin experții europeni.

Sursa: www.ec.europa.eu

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: