
Anul trecut, Centrul pentru Cercetarea și Evaluarea Medicamentelor din cadrul Administraţiei pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite ale Americii (FDA – Food and Drug Administration SUA) a aprobat 41 de medicamente de ultimă generaţie. Este vorba despre cel mai mare număr de medicamente autorizate de acest Centru în ultimii 18 ani, cu 52% mai multe decât produsele aprobate în anul precedent, susțin reprezentanții Asociației Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).
,,Sunt 41 de vești bune pentru pacienții din lumea întreagă, sunt cele mai multe vești bune pe care pacienții le-au primit în aproape două decenii și într-adevăr un mare pas înainte pentru progresul medicinei. Trebuie să avem în vedere faptul că descoperirea unui singur tratament de ultimă generație durează în medie 10 ani, iar pentru un singur medicament din cele 41, companiile producătoare au investit aproximativ 2,6 miliarde de dolari, dublu față de cât s-a investit în cercetarea unei molecule în ultimul deceniu. Aceste medicamente de ultimă generație tratează afecțiuni care până de curând erau un mister pentru cercetători”, a declarat Oana Igrisan, director comunicare ARPIM.
17 dintre medicamentele inovatoare aprobate în 2014 sunt destinate tratării bolilor rare, iar opt terapii ajută sistemul imunitar al pacienților să lupte împotriva celulelor canceroase. Alte patru tratamente sunt destinate tratării diabetului și două sunt recomandate pacienților cu hepatita C, acestea având cu o rată de vindecare de 90%.
Cum cercetătorii fac eforturi pentru a identifica și dezvolta tratamentele noi și eficiente, autoritățile statului ar trebui să-și asume responsabilitatea și să garanteze accesul tuturor pacienților la noile terapii, explică Oana Igrisan.
“Pentru ca pacienții români să poată fi tratați corect, asemenea pacienților europeni, lista medicamentelor compensate trebuie evaluată constant, iar sistemul de sănătate românesc necesită o finanțare corectă, de 6% din PIB”, conchide directorul de comunicare al ARPIM.
Sursa: ARPIM
Mirabela Viașu