Politici de Sanatate

Sănătatea Femeii: Femeile cu diabet tip 1 – cu 40% mai predispuse la deces decât bărbații

11 februarie
12:15 2015
Sănătatea Femeii: Femeile cu diabet tip 1 – cu 40% mai predispuse la deces decât bărbații

Femeile cu diabet zaharat de tip 1 prezintă un risc mai mare de mortalitate, comparativ cu barbații diagnosticați cu aceeași afecțiune, susțin cercetătorii australieni într-un nou studiu, publicat în revista The Lancet Diabetes and Endocrinology.

Realizatorii studiului avertizează că noile date pot avea „implicații profunde” cu privire la modul în care femeile cu diabet de tip 1 sunt tratate. La rândul lor, reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale precizează că rezultatele cercetării atrag atenția asupra unei erori în sistemul de îngrijiri medicale, ce trebuie corectată urgent.

Noul studiu a analizat pentru prima oară modul în care diabetul de tip 1 afectează femeile și bărbații. Concret oamenii de știință de la Universitatea din Queensland au examinat datele provenite de la peste 26 de studii, care au implicat aproximativ 200.000 de persoane cu diabet de tip 1. Rezultatele au evidențiat că femeile au înregistrat un risc cu 40% mai mare de deces prin diferite afecțiuni comorbide decât bărbații. Concret, femeile se confruntă cu un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral decât bărbații și tot ele au mai multe șanse de a muri de boli renale.

„Diferența dintre cele două sexe privind bolile vasculare ar putea avea implicații clinice profunde pentru modul în care femeile cu diabet zaharat de tip 1 sunt tratate și monitorizate de-a lungul vieții lor”, a declarat prof. Rachel Huxley, cercetator principal al studiului.

Pe de altă parte, oamenii de știință nu pot explica mecanismele din spatele acestor diferențe. Potrivit expertului Simon O’Neill de la Diabetes UK, există dovezi care sugerează că modificările hormonale produse la fete în perioada pubertății ar putea influența negativ menținerea sub control a diabetului de tip 1.

„Este nevoie ca NHS să îmbunătățească urgent sistemul de îngrijire a persoanelor cu diabet zaharat, astfel încât toți pacienții să beneficieze de îngrijire personalizată. Doar în acest fel, fiecare pacient își va putea ține sub control afecțiunea, reducând riscul complicațiilor asociate. Beneficiind de o îngrijire corectă și adecvată propriilor nevoi, persoanele cu diabet de tip 1, indiferent că sunt bărbați sau femei, pot duce o viață lungă și sănătoasă”, a explicat Simon O’Neill.

La rândul său, Sarah Johnson, de la organizația JDRF pentru persoanele cu diabet de tip 1, a declarat că „rezultatele cercetării prezintă deficiențe mari în îngrijirea persoanelor cu diabet de tip 1, care trebuie urgent remediate pentru toți pacienții, nu doar pentru femei”.

Sursa: www.bbc.co.uk

 Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: