Politici de Sanatate

Bolile cerebrovasculare în România: de la o nouă strategie la competențele medicilor și registre

12 septembrie
15:07 2022
Bolile cerebrovasculare în România: de la o nouă strategie la competențele medicilor și registre

O nouă strategie pentru bolile cerebrovasculare, registre de pacienți, competențe de radiologie neurointervențională pentru medici, acces îmbunătățit la neuroreabilitare pentru pacienți – toate acestea ar putea deveni o realitate în viitorul apropiat.

Prof. dr. Dafin Mureșanu, președintele Comisiei de Neurologie din Ministerul Sănătății și al Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare (EFNR), a atras atenția că patologia cerebrovasculară este una dintre cele mai mari poveri. ”Patologia cerebrovasculară, în special la persoanele de peste 50 de ani, reprezintă a doua povară a planetei în materie de boli. Ne aflăm la o incidenţă de 190 de cazuri la 100.000, la o prevalenţă de 833 la 100.000, la o mortalitate de 157 la 100.000, într-un context în care România are o finanţare foarte mică, cea mai mică finanţare, cel mai mic nivel de cheltuială per capita din comunitatea europeană”. El a mai anunțat realizarea unei noi strategii pentru bolile cerebrovasculare ”care poate constitui un model și pentru alte specialități”.

Informațiile au fost oferite în cadrul unor evenimente organizate la Cluj care au adunat experți din 23 de țări: cel de-al 12-la Curs european de Neuroreabilitare, Simpozionul WFNS (World Federation for Neurorehabilitation) dedicat bolilor cardiovasculare și Operaționalizarea parteneriatului strategic al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca cu universități de elită mondială (Karolinska Institutet – Suedia, Radboud University – Olanda, University of Bonn – Germania).

”Am iniţiat un simpozion cu viziunea de a aduna toate specialităţile implicate în tratamentul, în managementul bolilor cerebrovasculare, începând cu diagnosticul lor, până la reabilitare. Am încercat să acoperim toate domeniile prin tematica pe care ne-am propus-o, lucrări de imagistică, de neurologie privitoare la atac cerebral din punctul de vedere al neurologului, sunt lucrări de neurochirurgie, chiar foarte multe, pe diverse patologii, sunt lucrări de radiologie intervenţională. Neurorecuperarea a avut o sesiune specială şi a adus importante contribuţii la actualizarea cunoaşterii în acest domeniu”, a declarat prof. dr. Ştefan Florian, preşedinte al Euroacademia Multidisciplinaria Neurotraumatologica (EMN), al comitetului de boli cerebrovasculare al Federaţiei Mondiale de Neurochirurgie și al Comisie de Neurochirurgie din Ministerul Sănătății.

Spcialistul a mai anunțat construirea, la Cluj, a unui centru de patologie cerebrovasculară și neurochirurgicală care ar putea fi finalizat cel mult până în 2024 și unde ar putea fi realizate peste 3.000 de intervenții neurochirurgicale pe an. De asemenea, el a mai spus că au început demersurile pentru implementarea unei noi subspecialități în medicina românească – radiologie neurointervențională – proiectul fiind corelat cu recomandările europene.

Participanții la manifestări au atras atenția că, pentru a contribui la creșterea calității vieții persoanelor cu boli cerebrovasculare este necesară o abordare comprehensivă, asigurarea unui tratament adecvat în timp util, îmbunătățirea capacității de neurorecuperare, educație medicală pe tot spectrul îngrijirilor și educația pacienților, acces la cele mai noi tenologii, dar și date clare privind numărul persoanelor bolnave.

”Avem colaborări fără precedent între universitățile europene. În cadrul acestor colaborări vom merge la Karolinska Institutet (Stockholm) pentru a facilita implementarea unor registre de boală în sfera neurologiei (AVC, epilepsie, scleroză multiplă), pentru a transfera cunoștințele lor în sistemul românesc. Un registru înseamnă schimbarea modului de lucru în sănătate, ne ajută să știm ce se întâmplă exact cu pacienții, să vedem cost- eficacitatea unor intervenții și care sunt rezultatele în lumea reală pentru bani pe care îi plătesc asigurații”, a declarat dr. Ștefan Strilciuc, consilier al ministrului Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: