Politici de Sanatate

Strategia națională pentru boli cardiovasculare și cerebrovasculare – calendar

21 aprilie
13:51 2023
Strategia națională pentru boli cardiovasculare și cerebrovasculare – calendar

Lansarea publică a strategiei naționale pentru boli cardiovasculare și cerebrovasculare (SNBCC) va avea loc până la sfârșitul acestui an, iar fereastra de implementare a măsurilor propuse este 2024-2030.

Unul dintre obiectivele principale este scăderea mortalității evitabile, în perioada 2024-2030, cu minimum 5% față de valorile înregistrate în 2022, au anunțat participanții la prima ediție a Forumului Naţional de Neurologie, care se desfășoară pe 21 și 22 aprilie 2023 la Parlament.

Potrivit planului de activități, în lunile mai- iulie 2023 vor avea loc sesiunile de lucru cu autoritățile și consultări publice pe textul strategiei, în lunile august- septembrie va avea loc elaborarea iterației finale, urmând ca lansarea efectivă a strategiei să se facă în luna noiembrie 2023. Ariile de intervenție ale Strategiei sunt: Resursa umană (programe de formare și retenția specialiștilor), Infrastructura (Unități IMM/AVC și dezvoltare de spital), Instrumente clinice (ghiduri clinice, protocoale terapeutice, informații personalizate) și Politici de sănătate (mecanisme de finanțare și programe de sănătate publică).

”În parcursul acestei dezvoltări a strategiei avem deja un produs finit disponibil -atestatul de competență pentru neurointervențional. Toată strategia este centrată și armonizată cu un model european”, a anunțat prof. dr. Dafin Mureșanu, președinte al Comisiei de Neurologie din Ministerul Sănătății și președinte al Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare (EFNR).

Atestatul de competență permite extinderea numărului de specialiști. Potrivit metodologiei, atestatul de studii complementare Neuroradiologie intervențională va putea fi accesat de  radiologi, neurologi, neurochirurgi, cardiologi intervenționali, chirurgi cardiovasculari și chirurgi vasculari.

”Atestatul face posibilă extinderea numărului de specialişti la nivel naţional, încât să avem circa 25 de centre de trombectomie în întreaga ţară. Sunt doar câteva în momentul de faţă, majoritatea sunt în Bucureşti. Acest atestat durează un an, el este în momentul de faţă funcţional şi sperăm ca anul viitor să putem să avem primii specialişti care să populeze aceste centre, pe care ne propunem să le dezvoltăm în întreaga ţară”, a menţionat ministrul sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, bolile cardiovasculare şi cele cerebrovasculare reprezintă principala cauză de boală, de morbiditate şi mortalitate în România şi produc cele mai multe dizabilităţi.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: