Politici de Sanatate

Vytenis Andriukaitis: „ Numai testarea ne poate ajuta sa combatem hepatita virală până în 2030”

25 noiembrie
14:14 2019
Vytenis Andriukaitis: „ Numai testarea ne poate ajuta sa combatem hepatita virală până în 2030”

Cazurile de infecții cu HIV, hepatita B (VHB) și hepatită C (VHC) rămân o preocupare critică pentru sănătatea publică în Europa și Asia Centrală.

Ratele noilor infecții cu VHB și VHC sunt mari în Europa și, deși numărul de noi diagnostice HIV a încetinit în Regiunea Europeană a OMS, numărul de persoane diagnosticate recent înregistrează încă rate alarmante, mai ales în estul regiunii. Numărul de persoane care nu știu că ar putea fi infectate cu unul sau mai multe virusuri rămâne mare.  Infecțiile nediagnosticate și diagnosticul tardiv reprezintă un potențial risc de transmitere continuă, rezultate mai slabe pentru sănătate din cauza întârzierilor în tratament și costuri sporite pentru îngrijirea sănătății. Importanța testării integrate a HIV, hepatitei B, hepatitei C reprezintă mesajul Săptămânii europeane de testare (ETW) ce se desfășoră  până pe 29 noiembrie .

Comisarul european pentru Sănătate, Vytenis Andriukaitis, subliniază rolul testării: „Sunt mândru să salut această campanie. Mesajul este simplu: testarea salvează vieți! Prea multi din cetățenii europeni sunt victime ale HIV și hepatitelor B și C. De-a lungul continentului european, 1 din 8 oameni are HIV și nu este conștient de situația aceasta, în general trăiește cu acest virus trei ani înainte de a fi diagnosticat. Mai mult, o mare proporție din cei 9 milioane de europeni care au hepatită cronică nu sunt conștienți de lucrul acesta.  Numai testarea ne poate ajuta sa scăpăm de epidemia de HIV/AIDS și să combatem hepatita virală până în 2030.  De aceea, susțin din toată inima această campanile. Acum este timpul pentru testare!”

Săptămâna europeană de testare este o campanie europeană care încurajează organizațiile partenere – din instituțiile comunitare, de asistență medicală și din instituții politice – din toată Europa să se unească timp de o săptămână de două ori pe an pentru a crește eforturile de testare și a promova conștientizarea cu privire la beneficiile testării în vederea depistării  hepatitei și HIV.

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: