Ministerul Sănătății, prin Unitatea de Management a Proiectelor Băncii Mondiale (MS-UMPBM), a lansat o invitație de participare la licitație pentru achiziționarea de echipamente de radioterapie în șase spitale din țară: Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei ” Galați, Institutul Oncologic București „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj Napoca, Spitalul Clinic Județean Mureș, Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara.
Ofertanții eligibili interesați pot obține informații suplimentare de la MS-UMPBM (str. Cristian Popișteanu nr. 1-3, etajul 2, camera 236, sectorul 1, București, România), în zilele lucrătoare, între orele 10:00 la 16:00. Ofertele vor fi deschise în prezența reprezentanților desemnați ai ofertanților la sediul Ministerului Sănătății, ora 12:00, pe 23 februarie 2021.
Programul național de oncologie decontează integral costul tratamentului de radioterapie pentru pacienții care suferă de cancer. Problema o reprezintă numărul redus de centre de radioterapie care nu face față tuturor bolnavilor cu cancer care au nevoie de acest tip de tratament, precum și dispunerea neuniformă a acestor centre la nivel național.
Potrivit unui studiu Eurostat din 2017, în Uniunea Europeană au fost utilizate peste 3.500 de aparate de radioterapie pentru a trata pacienții care suferă de cancer, în 2016. La acel moment, România se clasa pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul de aparate de radioterapie pentru tratarea bolnavilor de cancer: o medie de 0.37 la 100.000 de locuitori.
BG