Politici de Sanatate

Studii da, rezultate publice ba

15 noiembrie
15:50 2016
Studii da, rezultate publice ba

Aproximativ jumătate din toate studiile făcute de companiile farmaceutice, universități sau cercetători rămân nepublicate. Asta a reieșit din analiza TrialsTracker, un nou instrument online, creat tocmai pentru a promova o transparență mai mare în domeniu.

TrialsTracker (https://trialstracker.ebmdatalab.net/#/) monitorizează ClinicalTrials.gov, cel mai mare registru online cu studii clinice din lume, pentru a vedea câte studii au fost publicate la doi ani după ce au fost declarate încheiate. După ce a colectat date din ianuarie 2006 până noiembrie 2014, tracker-ul a constatat că 45% din 25,927 de studii eligibile nu au avut rezultatele publicate.

TrialsTracker a fost creat de o echipă de profesori de la Universitatea din Oxford. Unul dintre realizatori, Dr. Ben Goldacre, a declarat: „Toată lumea a vorbit despre această problemă pentru mult prea mult timp. Sperăm că prin creșterea responsabilității vom stimula schimbarea”. El a adăugat că „The TrialsTracker ajută la identificarea universităților și a companiilor care au cele mai multe restanțe la capitolul publicării de studii. În cazul în care o instituție este preocupată de faptul că această platformă i-ar putea face rău, atunci există o soluție simplă: ea poate să publice rezultatele studiului folosind numărul ei de înregistrare, astfel încât aceste informații să poată fi accesate și citite de către medici, cercetători și pacienți.”

Analiza datelor arată cât de diferit abordează companiile această problemă. Ranbaxy nu a publicat rezultate pentru niciunul dintre studiile făcute în perioada analizată. La polul opus este Shire, care a publicat rezultatele tuturor celor 96 de studii făcute.

Comentând rezultatele, directorul general EFPIA, Richard Bergstrm a spus: „Pe drumul spre transparența datelor clinice, EFPIA și membrii săi sunt gata să răspundă în legătură cu ridicarea la nivelul așteptărilor.” El a adăugat că

„EFPIA și membrii săi cred că schimbul de informații despre studiile cinice este în interesul pacienților, medicilor și al cercetătorilor”.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: