Politici de Sanatate

OncoGen Timișoara: vaccinul pentru alergia la ambrozia, în faza de microproducție

06 mai
17:56 2020
OncoGen Timișoara: vaccinul pentru alergia la ambrozia, în faza de microproducție

Prevalența bolilor alergice, care includ rinita alergică și astmul, este în creștere la nivel mondial, în special în țările cu venituri mici și medii, din cauza unor factori complecși care cuprind modificările climatice, poluarea și expunerea alergenică în continuă schimbare.

Conform OMS, complexitatea și severitatea bolilor alergice continuă să crească în special la copii și adulții tineri, care suferă cea mai mare povară a acestor tendințe. Unul din patru europeni este alergic. Din fericire, colectivul OncoGen a încheiat deja partea de cercetare-dezvoltare pentru vaccinul la alergia provocată de polenul de Ambrozia. Acesta conține toate fragmentele alergenice esențiale în dezvoltarea răspunsului imun. Fiind, în prezent, în faza de microproducție. Următorul pas va fi începerea studiilor clinice.

Polenul de ambrozia face parte dintre aero-alergenele care produc forme severe de rino-conjunctivită cu evoluție implacabilă spre astm sever, din perioada de vară și până toamna târziu. Problema majoră de sănătate publică legată de expunerea la polenul de ambrozia este studiată de colectivul de la OncoGen Timișoara de peste 15 ani, cu patru direcții clare:

– Monitorizarea expunerii populației la alergenele din aerul atmosferic, cu accent pe monitorizarea expunerii la polenul de ambrozia – alergenul cu cel mai mare potențial sensibilizant și care induce formele cele mai severe de boală la categorii largi populaționale (de la copii la adulți și bătrâni)

–  Dezvoltarea unor kituri de diagnostic de mare precizie a sensibilizării la ambrozia, având în vedere că pe baza testelor actuale de diagnostic se pierd aproximativ 10% dintre pacienții alergici la ambrozia

–  Dezvoltarea unor kituri de măsurare a prezenței polenului de ambrozia în aerul atmosferic, având în vedere că în prezent nu există un astfel de test pe piață

–  Dezvoltarea unui vaccin alergen-specific pe baza alergenelor recombinate de ambrozia.

”Terapia bazată pe alergene recombinate poate fi soluția pentru tratamentul bolilor alergice. Imunoterapia alergen-specifică este una dintre cele mai importante arme ale medicului alergolog în lupta cu boala, fiind considerată singura terapie care modifică evoluția bolii, reorientând răspunsul imun al pacientului spre toleranță. Avantajele acestui vaccin bazat pe tehnici moderne de biologie moleculară față de preparatele de imunoterapie alergen-specifică aflate pe piață constă în înalta sa specificitate, lipsa efectelor secundare induse de preparatele bazate pe extracte aalergenice, numărul redus de administrări, ceea ce îl va face mult mai eficient, mai bine tolerat și va crește complianța pacienților la terapie”, spun reprezentanții colectivului condus de prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu. Vaccinul a fost realizat cu contribuția dr. Kuan-Wei Chen (director al proiectului INSPIRED, coordonat de centrul OncoGen) și sub îndrumarea științifică a prof. dr. Rudolf Valenta (Universitatea de Medicină din Viena), unul dintre cei mai reputați alergologi din lume.

Mai multe informații despre vaccin – AICI.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: