Politici de Sanatate

Noul cadru legislativ HTA, disponibil din 2025, va îmbunătăți accesul pacienților la tehnologii medicale

23 iunie
12:45 2022
Noul cadru legislativ HTA, disponibil din 2025, va îmbunătăți accesul pacienților la tehnologii medicale

Noile norme UE privind evaluarea tehnologiilor medicale (HTA) vor pune bazele unei puternice Uniuni Europene a Sănătății. „Cu toții am jucat un rol în modelarea cooperării europene în materie de HTA și cu toții avem un rol de jucat în punerea în aplicare”, a declarat comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, în deschiderea conferinței pe tema noului regulament privind evaluarea tehnologiilor medicale (HTA), desfășurată la Bruxelles pe 22 iunie.

Potrivit oficialului european, „acest cadru are potențialul de a oferi pacienților din UE un acces mai rapid la medicamente salvatoare de vieți, cum ar fi noile medicamente împotriva cancerului. Acesta va sprijini atât statele membre în luarea unor decizii oportune și bazate pe dovezi privind accesul pacienților la medicamente, dar și dezvoltatorii de tehnologii, oferindu-le consultanță științifică pentru a genera dovezi privind noile tehnologii medicale. (…) Acesta este rezultatul eforturilor comune și al angajamentului statelor membre, al Parlamentului European, al organismelor HTA, al părților interesate și, bineînțeles, al Comisiei Europene”. „Punerea în aplicare a cadrului de acțiune este următoarea și cea mai importantă sarcină a noastră”, a subliniat Stella Kyriakides.

Astfel, următorii trei ani vor fi esențiali pentru a ne asigura că ceea ce există acum în statutul UE va deveni realitate. Aceasta va necesita același spirit puternic de cooperare și eforturi comune din partea grupului de coordonare al statelor membre, al Comisiei, al dezvoltatorilor de tehnologii, al pacienților și al experților din comunitățile științifice și clinice. S-au făcut deja pași importanți. „Toate statele membre și-au desemnat instituțiile și reprezentanții în cadrul Grupului de coordonare al statelor membre, care și-a ținut ieri prima reuniune. În prezent, sunt necesare lucrări suplimentare, pentru a stabili o rețea incluzivă a părților interesate și pentru elaborarea legislației de punere în aplicare și a documentelor de orientare. Astăzi veți avea ocazia să aflați mai multe despre aceste etape următoare și să participați la dezbateri importante”, a declarat comisarul de sănătate și siguranță alimentară.

Dominique Le Guludec, președinte Haute Autorité de santé –  HAS (Franța), a amintit activitatea importantă desfășurată pentru pregătirea regulamentului și a reliefat impactul semnificativ pe care acesta îl va avea asupra organismelor HTA din UE: „Să avansăm împreună – pas cu pas, în mod incluziv și științific!” Mesajele-cheie în discursul său au fost:  răspundere comună/încredere/cel mai bun nivel de calitate/date comparative și… ÎMPREUNĂ! Flora Giorgio, DG SANTE, a  evidențiat spiritul comun, de cooperare, care stă la baza implementării HTAR: „o metodologie comună va oferi certitudinile și predictibilitatea necesare pentru activitatea comună de HTA”. Obiectivul principal al evenimentului a fost de a prezenta planurile Comisiei pentru punerea în aplicare a noului cadru juridic și de a stimula o discuție cu autoritățile statelor membre, organismele de HTA, reprezentanții industriei, profesioniștii din domeniul sănătății și pacienții cu privire la oportunitățile și provocările din următorii trei ani, până la aplicarea Regulamentului privind HTA în ianuarie 2025.

(BG)

 

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: