Politici de Sanatate

Raport privind epidemia mondială de tabagism, 2023: protejați oamenii de fumul de țigară

01 august
10:48 2023
Raport privind epidemia mondială de tabagism, 2023: protejați oamenii de fumul de țigară

Cel de-al nouălea raport al OMS privind epidemia mondială de tabagism urmărește progresele înregistrate de țări în domeniul controlului fumatului începând cu 2008 și marchează 15 ani de la introducerea pachetului tehnic MPOWER, conceput pentru a ajuta țările să pună în aplicare măsurile de reducere a cererii din Convenția-cadru a OMS pentru controlul fumatului. Raportul arată că multe țări continuă să înregistreze progrese în lupta împotriva fumatului, dar trebuie accelerate eforturile pentru a proteja populația de efectele nocive ale tutunului și ale fumatului pasiv.

Acest raport al OMS privind epidemia globală de tabagism se concentrează pe protecția publicului împotriva fumatului pasiv, subliniind că aproape 40% dintre țări au acum spații publice închise în care fumatul este complet interzis. Raportul evaluează progresele înregistrate de fiecare țară în ceea ce privește controlul tutunului și arată că încă două țări, Mauritius și Țările de Jos, au atins nivelul celor mai bune practici în toate măsurile MPOWER, o performanță pe care doar Brazilia și Turcia o realizaseră până acum.

Spațiile publice fără fum de țigară reprezintă doar una dintre politicile din setul de măsuri eficiente de control al fumatului, MPOWER, pentru a ajuta țările să pună în aplicare Convenția-cadru a OMS privind controlul fumatului și să reducă epidemia de tabagism. Spațiile fără fum de tutun ajută oamenii să respire aer curat, protejează publicul de fumatul pasiv mortal, motivează oamenii să renunțe la fumat, denormalizează fumatul și ajută la prevenirea tinerilor de a începe vreodată să fumeze sau să utilizeze țigări electronice.
Mai sunt încă multe de făcut, 44 de țări rămân neprotejate de niciuna dintre măsurile MPOWER ale OMS și 53 de țări nu au încă interdicții complete de fumat în unitățile sanitare. Între timp, doar aproximativ jumătate dintre țări au locuri de muncă private și restaurante fără fum de țigară.
„OMS îndeamnă toate țările să pună în aplicare toate măsurile MPOWER la nivelul celor mai bune practici pentru a lupta împotriva epidemiei de tabagism, care ucide 8,7 milioane de persoane la nivel mondial, și pentru a contracara industria tutunului și a nicotinei, care face lobby împotriva acestor măsuri de sănătate publică”, a declarat dr. Ruediger Krech, director pentru promovarea sănătății în cadrul OMS.

Aproximativ 1,3 milioane de persoane mor în fiecare an din cauza fumatului pasiv. Toate aceste decese pot fi în întregime prevenite. Persoanele expuse la fumatul pasiv riscă să moară din cauza bolilor de inimă, a accidentelor vasculare cerebrale, a bolilor respiratorii, a diabetului de tip 2 și a cancerelor. Acest raport demonstrează că toate țările, indiferent de nivelul de venituri, pot reduce cererea de tabagism mortal, pot obține câștiguri majore pentru sănătatea publică și pot economisi miliarde de dolari în materie de sănătate.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: