Politici de Sanatate

Revizuirea legislației farmaceutice: 6 obiective- cheie

14 martie
16:15 2023
Revizuirea legislației farmaceutice: 6 obiective- cheie

Noua legislație farmaceutică va fi centrată atât pe pacient, cât și pe industrie, a anunțat comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides. Revizuirea legislației farmaceutice „este o oportunitate de a pune pacienții în centrul atenției, sprijinind în același timp pe deplin o industrie europeană inovatoare și competitivă la nivel mondial. Aceste două obiective ar trebui urmărite în mod echilibrat. Și nu ca un compromis. Realizarea acestui obiectiv este una dintre cele mai importante sarcini pe care le avem în domeniul sănătății în timpul mandatului nostru”, a subliniat Stella Kyriakides. Comisarul european a prezentat cele 6 obiective-cheie care se doresc a fi atinse prin această reformă.

  1. Toți europenii pot avea acces atât la medicamente inovatoare, cât și la cele consacrate, atunci când au nevoie de ele, indiferent unde locuiesc. Astăzi medicamentele nu ajung la pacienți suficient de repede și nici în toate statele membre în același timp.
  2. Asigurarea că industria farmaceutică din UE poate inova și rămâne competitivă la nivel mondial. Vor exista stimulente puternice pentru inovare, în special pentru nevoile medicale nesatisfăcute, dar și sprijin pentru pacienți, astfel încât toți să poată avea acces în mod egal la beneficiile acestei inovații.
  3. Reformă pentru a aborda deficitul de medicamente și pentru a spori securitatea aprovizionării. Vor exista obligații mai stricte privind aprovizionarea și transparența stocurilor. Deficitele și retragerile vor trebui să fie notificate mai devreme. Agenția Europeană pentru Medicamente va avea un rol mai important în coordonarea acțiunilor împotriva discontinuității de medicamente.
  4. Medicamente mai durabile din punct de vedere ecologic – evaluările riscurilor de mediu vor fi parte integrantă a dosarelor de autorizare.
  5. Instrumente ambițioase pentru a combate rezistența antimicrobiană – ucigașul tăcut care, în prezent, face peste 35.000 de victime pe an. Reforma în domeniul farmaceutic va include măsuri atât pentru a stimula noi produse antimicrobiene, cât și o utilizare prudentă (vouchere de exclusivitate transferabile pentru dezvoltarea de noi produse antimicrobiene care să fie acordate și utilizate în condiții stricte; mecanisme de achiziție pentru accesul la antimicrobiene noi și existente, care ar garanta venituri indiferent de volumul vânzărilor).
  6. Simplificarea, modernizarea reglementării și digitalizarea- un mediu de reglementare mai suplu pentru investiții, cu proceduri simplificate și mai rapide de autorizare a introducerii pe piață, un sprijin mai puternic pentru medicamentele promițătoare și o mai bună utilizare a datelor și a digitalizării.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: