Consiliul European a adoptat în mod oficial noi norme privind protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la azbest la locul de muncă. Această directivă actualizează normele existente în conformitate cu cele mai recente evoluții științifice și tehnologice. Normele actualizate reduc în mod semnificativ limitele actuale de expunere la azbest și prevăd modalități mai precise de măsurare a nivelurilor de expunere la azbest pe baza microscopiei electronice, o metodă mai modernă și mai sensibilă. De asemenea, acestea prevăd măsuri preventive și de protecție consolidate, cum ar fi obținerea de permise speciale pentru îndepărtarea azbestului și verificarea existenței azbestului în clădirile mai vechi înainte de a începe lucrările de demolare sau de întreținere. Acest lucru este cu atât mai important având în vedere obiectivul UE de a stimula renovarea energetică în UE, care ar putea duce la renovarea a 35 de milioane de clădiri până în 2030.
„Azbestul este o substanță extrem de periculoasă și rămâne principala cauză a cancerului profesional la aproape două decenii după ce a fost interzis în UE. Prin noua directivă adoptată astăzi, datorită negocierilor încheiate de președinția suedeză, putem proteja mai bine lucrătorii din UE și, în același timp, ne putem lansa în siguranță într-un val de renovare pentru a face clădirile noastre mai ecologice și mai eficiente din punct de vedere energetic”, a declarat Yolanda Díaz Perez, a doua vicepreședintă în exercițiu a guvernului spaniol și ministru al muncii și economiei sociale.
Context și etape următoare
La 28 septembrie 2022, Comisia a publicat o propunere de revizuire a legislației privind expunerea la azbest la locul de muncă, ca parte a unui pachet care vizează asigurarea unui viitor fără azbest pentru cetățenii UE. Președinția suedeză a Consiliului a ajuns la un acord provizoriu cu Parlamentul European cu privire la acest dosar la 27 iunie 2023. Plenul Parlamentului European a votat în favoarea normelor actualizate la 3 octombrie 2023.
Aprobarea de către Consiliu este ultima etapă a procesului legislativ. Noua directivă va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a încorpora toate dispozițiile directivei în legislația lor națională, cu excepția introducerii microscopiei electronice ca metodă de măsurare, pentru care vor avea la dispoziție șase ani. La sfârșitul acestor șase ani, acestea vor trebui, de asemenea, să aleagă între două limite de expunere (în funcție de faptul dacă numără sau nu fibrele subțiri).