Politici de Sanatate

Rezistența antimicrobiană în UE/SEE – un răspuns „One Health”

10 martie
13:22 2022
Rezistența antimicrobiană în UE/SEE – un răspuns „One Health”

Potrivit raportului comun al ECDC, EFSA, EMA și OCDE privind rezistența antimicrobiană în UE/SEE, aceasta rămâne o provocare serioasă pentru toată lumea, o pandemie tăcută care necesită un răspuns „One Health”.

 Utilizarea abuzivă a antibioticelor se numără printre principalii factori care stau la baza dezvoltării rezistenței antimicrobiene (RAM). Rezistența la antibioticele de ultimă linie compromite, de asemenea, eficacitatea intervențiilor medicale care salvează vieți, cum ar fi terapia intensivă, tratamentul cancerului și transplantul de organe. Consumul global de antibiotice la om în Uniunea Europeană/Spațiul Economic European (UE/SEE) a scăzut cu 23% între 2011 și 2020, în special în timpul pandemiei de COVID-19 (între 2019 și 2020, consumul total mediu de antibiotice a scăzut cu aproape 18%). Cu toate acestea, utilizarea relativă a antibioticelor cu spectru larg a crescut, iar variabilitatea semnificativă între țări sugerează că sunt încă posibile reduceri. Eforturile de a reduce utilizarea inutilă a antibioticelor la animalele de la care se obțin alimente au dus la o scădere cu 43% a folosirii între 2011 și 2020 în 25 de țări cu raportare constantă.

În ciuda reducerilor consumului de antibiotice atât la oameni, cât și la animalele de la care se obțin alimente, RAM în bacteriile provenite de la oameni în UE/SEE a crescut pentru multe combinații antibiotic-bacterie începând cu 2011. Deosebit de îngrijorătoare este creșterea rezistenței la antibiotice de importanță critică utilizate pentru tratarea infecțiilor comune asociate asistenței medicale.

Deși tendințele recente au fost încurajatoare, rezistența la antibioticele utilizate în mod obișnuit în bacteriile provenite de la animalele de la care se obțin alimente rămâne ridicată (>20% până la 50%) sau foarte ridicată (>50% până la 70%) și există variații regionale semnificative în regiunea UE/SEE.

Dovezile că RAM se poate răspândi între animale, oameni și mediul înconjurător sunt din ce în ce mai multe. Reducerea utilizării antibioticelor la animalele de la care se obțin alimente, înlocuirea acestora acolo unde este posibil și regândirea sistemului de producție animală într-o abordare de tip „One Health” sunt esențiale pentru viitorul sănătății animale și publice.

Țările UE/SEE au făcut progrese importante în ultimii ani în ceea ce privește elaborarea și punerea în aplicare a planurilor naționale de acțiune privind RAM, dar există încă lacune. Analizele efectuate de OCDE sugerează că principalele priorități pentru UE/SEE includ:

  • Evaluarea și monitorizarea punerii în aplicare a planurilor de acțiune naționale.
  • Supravegherea integrată și extinsă a RAM în cazul bacteriilor provenite de la oameni, animale și mediu.
  • Investiții în intervenții eficiente care să permită reducerea costurilor, cum ar fi programele de administrare a antimicrobienelor și prevenirea și controlul infecțiilor (IPC)

Direcțiile pentru o nouă inițiativă politică a UE de stimulare a punerii în aplicare a planului de acțiune „O singură sănătate” al UE împotriva rezistenței la antimicrobiene reprezintă o ocazie oportună ca:

  • Să continue să stimuleze noi vaccinuri, tratamente (inclusiv noi antibiotice) și teste, maximizând în același timp accesul la resursele existente, cum ar fi antibioticele cu disponibilitate redusă.
  • Să vizeze consumul de antibiotice și RAM în instituțiile de îngrijire pe termen lung (LTCF). Un nou sondaj al OCDE arată că foarte puține țări au politici care abordează în mod specific RAM în LTCF, majoritatea țărilor UE/SEE declarând că intenționează să includă referiri la LTCF în următorul lor plan național de acțiune.
  • Să se instituie un sistem de partajare și promovare a punerii în aplicare a celor mai bune practici pentru combaterea RAM.
  • Să se pună din nou accentul pe cooperarea internațională în materie de supraveghere și reglementare, inclusiv cu partenerii din afara UE/SEE.

În timp ce datele disponibile sugerează că a existat o reducere a consumului de antibiotice la om în timpul pandemiei, RAM rămâne o provocare serioasă în UE/SEE. Rezistența la antimicrobiene nu poate fi limitată la granițe sau regiuni, subliniind necesitatea unei acțiuni concertate în întreaga UE/SEE.

 

BG

Alte articole

TOP

REVISTA POLICITI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: