Politici de Sanatate

Raport OMS: Îngrijirea integrată pentru persoanele în vârstă

26 aprilie
11:40 2022
Raport OMS: Îngrijirea integrată pentru persoanele în vârstă

Îmbătrânirea rapidă a populației necesită o transformare a sistemelor de sănătate și de asistență socială pentru a permite furnizarea de îngrijiri integrate și centrate pe persoană, care să răspundă nevoilor, obiectivelor și preferințelor persoanelor în vârstă în materie de sănătate și îngrijire.

Pentru a sprijini această transformare, OMS a elaborat o abordare de îngrijire integrată pentru persoanele în vârstă (ICOPE) și un program pilot de punere în aplicare în trei etape, cu scopul de a sprijini statele membre să se adapteze la furnizarea de îngrijiri integrate. Odată cu înaintarea în vârstă au loc numeroase schimbări fiziologice iar pentru persoanele în vârstă cresc riscurile de a se confrunta cu declinul capacităților fizice și mentale. Aceste declinuri progresează adesea și se manifestă sub formă de tulburări de vedere, pierderea auzului, declin cognitiv, malnutriție, pierderea mobilității, simptome depresive, incontinență urinară. ICOPE reflectă un continuum de îngrijire care va contribui la reorientarea serviciilor sociale și de sănătate către un model de îngrijire mai centrat pe persoană și mai coordonat.

OMS a lansat recent un raport care detaliază concluziile primei faze a acestui program pilot. Această etapă a avut ca scop evaluarea gradului de pregătire și a fezabilității pentru punerea în aplicare a abordării ICOPE. Raportul sintetizează constatările rezultate din experiențele de punere în aplicare în statele membre nominalizate, inclusiv factorii favorizanți, barierele și punctele forte pentru punerea în aplicare a abordării ICOPE, precum și învățămintele privind pregătirea și adaptarea necesare pentru punerea în aplicare a ICOPE.

Concluziile și lecțiile învățate se bazează pe rezultatele sondajelor efectuate în rândul a 260 de lucrători din domeniul sănătății și al îngrijirii din 29 de state membre și a 259 de actori la nivel de sisteme și servicii din 35 de state membre, inclusiv din sectoatele guvernamental, universitar precum și din societatea civilă. Raportul se bazează, de asemenea, pe experiențele echipelor de cercetare care au testat ICOPE în patru țări: Andorra, China, Franța și India.

  • Atitudini pozitive din partea lucrătorilor din domeniul sănătății și al asistenței medicale față de principiile asistenței integrate și niveluri ridicate de angajament pentru adoptarea și punerea în aplicare a ICOPE. Prin consolidarea adecvată a capacității forței de muncă și crearea unor medii favorabile de prestare a serviciilor, îngrijirea și prestarea de servicii se pot schimba.
  • Implicarea proactivă a persoanelor în vârstă și a comunităților lor este esențială în toate etapele parcursului de îngrijire ICOPE. Acest lucru a fost evidențiat în feedback-ul primit atât de la participanții vârstnici, cât și de la lucrătorii din domeniul sănătății și al asistenței medicale.
  • ICOPE poate fi pus în aplicare în diferite contexte, după cum au arătat studiile de caz din diferite țări, care au demonstrat, de asemenea, valoarea coproiectării și adaptării la nivel local pentru a se potrivi contextului local.

Aceste și alte constatări evidențiate în raport pot sprijini guvernele să recunoască valoarea de a răspunde nevoilor suplimentare de resurse pentru punerea în aplicare a ICOPE ca parte a eforturilor de realizare a unei acoperiri universale a sănătății. „Cu o punere în aplicare cu succes a ICOPE prin angajamentul guvernamental și un nivel ridicat de sprijin și implicare din partea persoanelor în vârstă, a comunităților lor și a altor parteneri, ne putem aștepta la un viitor mai luminos pentru persoanele în vârstă din întreaga lume”, a declarat dr. Anshu Banerjee, director OMS pentru sănătatea mamei, a nou-născutului, a copilului și a adolescentului și îmbătrânirea.

Decada ONU pentru îmbătrânire în condiții bune de sănătate 2021-30 recunoaște provocările cu care se confruntă țările și include asigurarea accesului la îngrijire pe termen lung pentru persoanele în vârstă care au nevoie de aceasta ca fiind unul dintre cele patru domenii de acțiune ale sale. OMS și partenerii din cadrul Decadei ONU depun eforturi pentru o lume în care toți oamenii pot trăi o viață lungă și sănătoasă, inclusiv prin accesul la servicii de îngrijire pe termen lung și sprijin, atunci când este necesar.

 

BG

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: