Politici de Sanatate

Europenii consideră că promovarea sănătății mintale este la fel de importantă ca și promovarea sănătății fizice

10 octombrie
10:14 2023
Europenii consideră că promovarea sănătății mintale este la fel de importantă ca și promovarea sănătății fizice

Cel mai recent Eurobarometru privind sănătatea mintală a arătat că nouă din zece respondenți (89%) consideră că promovarea sănătății mintale este la fel de importantă ca și promovarea sănătății fizice. În același timp, mai puțin de jumătate dintre respondenți sunt de acord că persoanele cu probleme de sănătate mintală beneficiază de același nivel de îngrijire ca și cele cu o afecțiune fizică. În plus, aproape jumătate dintre respondenți (46%) au avut o problemă emoțională sau psihosocială, cum ar fi sentimentul de depresie sau anxietate, în ultimele douăsprezece luni. Mai mult de jumătate dintre acești respondenți (54%) cu o problemă de sănătate mintală nu au primit ajutor din partea unui profesionist, potrivit sondajului. Aceste rezultate arată că este esențial să continuăm să lucrăm în domeniul sănătății mintale la nivelul UE.

Eurobarometrul, publicat pe 9 octombrie 2023, confirmă faptul că evenimentele recente, cum ar fi pandemia COVID-19, agresiunea Rusiei în Ucraina, criza climatică și alte presiuni sociale și economice, au exacerbat nivelul deja scăzut al sănătății mintale în Europa. Înainte de pandemia COVID-19, una din șase persoane din UE suferea de probleme de sănătate mintală, iar situația s-a înrăutățit. Majoritatea respondenților au răspuns că evenimentele mondiale recente le-au influențat sănătatea mintală „într-o oarecare măsură” (44%) sau „în mare măsură” (18%).

Cei mai mulți respondenți (60%) consideră că cei mai importanți factori pentru a avea o sănătate mintală bună sunt condițiile de viață, urmate de securitatea financiară (53%). Aproximativ o treime dintre europeni consideră că contactul cu natura și cu spațiile verzi (35%), obiceiurile de somn (35%), activitatea fizică (34%) și contactul social (33%) sunt factori-cheie pentru o bună sănătate mintală. Cu toate acestea, în toate statele membre, o mare majoritate consideră că utilizarea rețelelor de socializare poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a tinerilor.

În ceea ce privește modul în care UE poate contribui cel mai mult la îmbunătățirea sănătății mintale a cetățenilor europeni, cea mai mare parte a respondenților au ales „îmbunătățirea calității generale a vieții” (45%), urmată de „îmbunătățirea accesului și a sprijinului pentru diagnosticarea, tratamentul și îngrijirea pacienților cu probleme de sănătate mintală” (37%) și „sprijinirea sănătății mintale a celor mai vulnerabili” (35%).

 

Bogdan G.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: