Pandemia de COVID-19 a evidențiat necesitatea stringentă ca sistemele de sănătate să fie rezistente la perturbări majore. În ciuda impactului semnificativ pe care crize precum pandemiile, efectele schimbărilor climatice, conflictele geopolitice, colapsul financiar sau eșecurile digitale îl pot avea asupra economiilor și societăților, factorii de decizie din sectorul sănătății nu dispun de instrumente pentru a testa modul în care sistemele lor de sănătate ar face față unui stres extrem.
Lansarea noului ” Ghid practic pentru testarea rezilienței”, în cadrul unui workshop, de către Observatorul european pentru sisteme și politici de sănătate și OCDE – OCDE oferă câteva recomandări esențiale:
- Colaborare: Crizele nu apar în mod izolat; COVID a arătat cum se leagă sistemul de sănătate de alte sectoare ale economiilor noastre. Reziliența este cea mai mare amenințare a sănătății în și pentru toate politicile și se poate învăța din experiențele de testare la stres ale altor sectoare, de asemenea.
- Îmbunătățirea datelor: Datele trebuie să fie mai bune și mai prompte. Ar trebui asigurați indicatori mai detaliați părților interesate pentru a discuta avantajele și dezavantajele.
- Parteneriate: Trebuie stat alături de părțile interesate înainte de a fi nevoie de colaborare cu ele în timpul unei crize.
- Identificarea surselor de bani: Fără o finanțare adecvată, reziliența sistemelor de sănătate devine nesustenabilă. Toată lumea se confruntă cu provocări economice, așa că este necesară reducerea utilizării ineficiente a resurselor.
- Flexibilitate: Țările care sunt pot să își flexibilizeze sistemele de sănătate pentru a le adapta la condiții sunt cele care sunt capabile să mobilizeze resursele. Încrederea în legislație și reglementări va permite, de asemenea, alocarea rapidă a fondurilor.
- Sănătatea trebuie să fie pentru toți: De fiecare dată crizele afectează cel mai mult populațiile vulnerabile. O asistență medicală de înaltă calitate se întâmplă doar atunci când este disponibilă pentru toți.
- Prioritate asistenței medicale primare: Cei care au avut cele mai bune rezultate în timpul pandemiei nu au fost super sistemele de sănătate cu multe paturi de spital, ci cele care au pus un medic lângă pacienți.
La workshop au participat: Sandra Gallina (DG SANTE) și Nathalie Berger (DG REFORM) din partea Comisiei Europene; Josep Figueras, Jonathan Cylus, Julia Zimmermann, Marina Karanikolos și Suszy Lessof din partea Observatorului european pentru sisteme și politici de sănătate; Francesca Colombo, Frederico Guanais, Maria Ines Francisco Viva și Philip Haywood din partea Divizia de sănătate a OCDE și dr. Hans Kluge din partea Biroului regional al OMS pentru Europa.