Politici de Sanatate

Cum va arăta sănătatea publică în 2035?

26 aprilie
14:00 2024
Cum va arăta sănătatea publică în 2035?

În perioada de vârf a pandemiei COVID-19, nimic nu părea mai important decât sănătatea noastră. Preocupările legate de inegalitățile în materie de sănătate și de necesitatea unei prevenții puternice a bolilor erau în sfârșit pe ordinea de zi. Cu toate acestea, dacă experții în sănătate publică au sperat că ne-am învățat lecția, se pare că aceasta nu a rămas. Noul raport Foresight al EuroHealthNet privind sănătatea publică în 2035, lansat cu ocazia Conferinței la nivel înalt privind viitoarea Uniune Europeană a Sănătății prezintă o imagine îngrijorătoare.

Studiul de previziune al EuroHealthNet a identificat mai multe provocări cheie pentru sănătatea publică în Europa în 2035: inegalitățile persistente, condițiile de viață (nesănătoase), creșterea numărului de boli cronice și a problemelor de sănătate mintală, tranziția digitală, precum și schimbările demografice și climatice.

Studiul confirmă necesitatea de a investi în sănătate și de a aborda deficitul de lucrători din domeniul sănătății. Cu toate acestea, constatările subliniază, de asemenea, că viitoarea agendă a Uniunii Europene a Sănătății trebuie să fie extinsă pentru a include mai bine promovarea sănătății și prevenirea bolilor.

Pentru a consolida sănătatea publică până în 2035, experții în materie de prognoză consideră că voința politică și colaborarea între factorii de decizie, profesioniștii din domeniul sănătății și comunități sunt indispensabile. Cu toate acestea, 77,4% dintre respondenți se așteaptă ca polarizarea politică, lipsa de încredere în instituțiile publice și răspândirea generalizată a dezinformării să fi făcut mult mai dificilă atingerea obiectivelor de sănătate publică în Europa. O majoritate covârșitoare de 93,6 % dintre experți consideră (foarte) probabil ca, până în 2035, creșterea inegalității socio-economice să fie cea mai mare provocare pentru atingerea obiectivelor legate de sănătatea publică în Europa.

Pe baza informațiilor oferite de studiu cu privire la rolul sănătății publice în 2035, parteneriatul EuroHealthNet a elaborat mai multe recomandări:

  • Să genereze voință politică în favoarea sănătății și a bunăstării pentru toți prin intermediul unei baze solide de dovezi, a unor noi narațiuni și a unei guvernanțe participative, precum și prin sprijinirea abordărilor bazate pe comunitate, schimbând astfel valorile societății și reducând cererea de servicii de sănătate și de asistență socială.
  • Promovarea economiilor bunăstării, care va facilita noi modele economice și financiare pentru promovarea și prevenirea sănătății în cadrul și în afara sistemelor de sănătate, va alinia stimulentele și va încuraja cooperarea între mai multe părți interesate, inclusiv cu sectorul privat, abordând în același timp factorii determinanți comerciali ai sănătății.
  • Valorificarea inovațiilor digitale, a inteligenței artificiale și a altor inovații tehnologice, biomedicale, precum și sociale, aplicând în același timp evaluări ale impactului asupra echității și explorând noi abordări de promovare a sănătății și de prevenire a bolilor. Această nouă abordare ar trebui să completeze sănătatea publică a populației și politicile privind factorii determinanți sociali și de mediu ai sănătății.

 

Bogdan Guță

sursa

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: