Politici de Sanatate

Foaia de parcurs pentru prevenirea secundară a bolilor cardiovasculare: 15 strategii de bază

30 ianuarie
09:33 2024
Foaia de parcurs pentru prevenirea secundară a bolilor cardiovasculare: 15 strategii de bază

În fiecare an, 20,5 milioane de persoane mor din cauza bolilor cardiovasculare (BCV), aproape o treime din totalul deceselor la nivel mondial. Cea mai mare parte a poverii BCV – peste 85% – se datorează bolilor cardiovasculare aterosclerotice (ASCVD), precum și altor manifestări importante ale BCV, cum ar fi insuficiența cardiacă și fibrilația atrială. ASCVD include boala coronariană, boala cerebrovasculară, boala arterială periferică și boala aortică aterosclerotică. Aceasta rezultă din blocarea și ruperea arterelor din cauza acumulării de plăci de grăsimi din sânge, inclusiv colesterol. Printre efectele devastatoare se numără decesul prematur, invaliditatea și creșterea cheltuielilor de sănătate care ar putea fi utilizate mai bine pentru prevenire. Prevenția secundară implică terapie medicamentoasă, sprijin pentru gestionarea stilului de viață și consiliere, toate acestea fiind menite să ajute la reducerea probabilității unui eveniment cardiovascular recurent la pacienții cu ASCVD cunoscute. Disponibilitatea strategiilor de prevenție eficiente contrastează cu punerea lor efectivă în aplicare din cauza unor factori care includ lipsa accesului la asistență medicală și la medicamente, inerția clinică, lipsa infrastructurii de îngrijire primară sau a unor medii care să susțină comportamentele de sănătate cardiovasculară.

Actualizarea din 2023 a Foii de parcurs privind prevenirea secundară a bolilor cardiovasculare ajută la înțelegerea obstacolelor și deschide calea pentru oportunități de identificare și implementare a recomandărilor. Lansată pentru prima dată în 2015 în cadrul Forumului de politici privind prevenirea secundară a bolilor cardiovasculare, Foaia de parcurs integrează acum noua literatură și noile orientări, inclusiv orientările Societății Europene de Cardiologie (ESC) din 2021 privind prevenirea bolilor cardiovasculare în practica clinică, includerea combinațiilor de tablete unice pentru hipertensiune arterială pe lista medicamentelor esențiale a Organizației Mondiale a Sănătății în 2019 și progresele în domeniul sănătății digitale.

Cel puțin 15 strategii de bază sunt detaliate în foaia de parcurs, de la nivel individual și de asistență medicală până la sisteme și politici de sănătate. Printre soluții se numără asigurarea unor medicamente de prevenție secundară disponibile și la prețuri accesibile și îmbunătățirea accesului și utilizării acestora la externarea din spital și în cadrul programelor de reabilitare cardiacă. Formarea furnizorilor de asistență medicală este vitală pentru sprijinirea gestionării stilului de viață, a schimbării comportamentale și a aderenței la medicație. Consolidarea întregului lanț de furnizare a serviciilor de sănătate presupune, de asemenea, formarea și sprijinirea lucrătorilor din domeniul sănătății din comunitate. Mai mult de 250 de răspunsuri la un sondaj World Heart Federation din 60 de țări evidențiază realitatea și, uneori, variabilitatea, atunci când vine vorba de instrumente de prevenire secundară. Lipsa programelor de intervenție în stilul de viață a fost citată ca fiind un obstacol de către 52% dintre respondenți, iar alți 48% din țările cu venituri mici au indicat lipsa medicamentelor la prețuri accesibile. Cea mai recentă Foaie de parcurs privind prevenirea secundară ghidează adoptarea de instrumente practice și schimbări în politici, pentru a îmbunătăți în cele din urmă viața celor 300 de milioane de persoane care trăiesc cu ASCVD în întreaga lume și pentru a promova sănătatea cardiovasculară pentru toți.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: