Politici de Sanatate

Asistența primară: 80-90% din recomandările de utilizare a antibioticelor

18 noiembrie
16:21 2021
Asistența primară: 80-90% din recomandările de utilizare a antibioticelor

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), împreunä cu autoritățile în domeniul sănătății din Uniunea Europeană, coordonează Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice — o inițiativă marcată anual la 18 noiembrie. Scopul acestei inițiative este de a promova utilizarea corespunzătoare a antibioticelor şi a informa pacienții cu privire la riscurile automedicației cu antibiotice.

În 2021, Ziua europeană a informării despre antibiotice este marcată în perioada 18-24 noiembrie printr-un eveniment digital, o campanie şi activităţi în social media. În condiţiile determinate de COVID-19, se impune ca această problemă a rezistenţei la antimicrobiene să ajungă în atenţia întregii populaţii la nivel mondial, pentru a putea menţine eficienţa acestor medicamente în tratarea diverselor boli.

Potrivit unui comunicat al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), „rezistența la antibiotice a crescut în ultimii ani într-o asemenea măsură încât a devenit o amenințare importantă pentru eficacitatea antibioticelor în viitor. Combinată cu o lipsă de antibiotice noi, creșterea numărului bacteriilor rezistente la antibiotice constituie, în prezent, un risc grav la adresa sănătății publice. Rezistența la antibiotice este legată de extinderea utilizării şi de modul de administrare a acestora. În medicina umană, asistența primară înregistrează ponderea cea mai mare (80-90%) în ceea ce privește recomandarea de utilizare a antibioticelor. Automedicația cu antibiotice include atât eliberarea unui antibiotic fără rețetă, cât și administrarea inutilă de antibiotice rămase neutilizate. Rolul furnizorilor de asistență medicală primară este deosebit de important în acest context, întrucât antibioticele trebuie atât prescrise și eliberate în mod responsabil, cât și corect utilizate.”

Sondaje recente (ex: Eurobarometru) au arătat că, în toate țările, cei mai mulți dintre pacienți obțin antibiotice pe bază de rețetă. Cu toate acestea, există o minoritate constantă de  pacienți care utilizează încă antibiotice obținute fără rețetă (3%) sau își administrează antibiotice rămase neutilizate dintr-o cură anterioară (2%). Amploarea problemei variază de la o țară la alta. Prin urmare, există o nevoie specifică de a promova utilizarea corespunzătoare a antibioticelor în rândul pacienților care apelează la asistența medicală primară, pe întreg teritoriul Europei.

ECDC a realizat o serie de materiale informative pentru a veni în sprijinul educării pacienților cu privire la utilizarea corespunzătoare a antibioticelor — aceste materiale vor fi prezentate în perioada 18-24 noiembrie; de asemenea, site-ul Zilei Europene a Informării despre Antibiotice (http://antibiotic.ecdc.eurona.eu) oferă resurse suplimentare pentru comunicarea cu privire la utilizarea antibioticelor în asistența medicală primară, link-uri spre informații suplimentare și idei privind modalitățile de a oferi sprijin pacienților.

 

sursa foto: www.facebook.com/anmdm.ro

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: