Politici de Sanatate

Zeci de medicamente ieftine, pe punctul să dispară

21 octombrie
17:57 2019
Zeci de medicamente ieftine, pe punctul să dispară

Pentru 58 din cele 128 de medicamente care nu vor mai avea preţ începând din luna noiembrie producătorii au acceptat preţul, pentru alte 49 există alternative terapeutice farmaceutice şi se comercializează „fără probleme”, iar pentru 21 de medicamente Ministerul Sănătăţii a cerut punct de vedere din partea comisiilor de specialitate. Este anunțul făcut astăzi de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, în cadrul unei dezbateri.

Potrivit reprezentantului MS, comisiile de specialitate au afirmat că pentru unul dintre produse a fost interzisă utilizarea în Uniunea Europeană, conform unei directive, iar pentru celelalte există alternative terapeutice. Totodată a mai adăugat că, pe data de 9 octombrie, a primit două adrese contradictorii de la Comisia de diabet, la interval de două ore, în legătură cu două dintre medicamentele pentru care s-a cerut punct de vedere. Într-una dintre adrese comisia afirma că nu este oportună achiziţionarea medicamentelor pentru diabet prin procedura de nevoi speciale, iar în cea de-a doua adresă se spunea că nu este de competenţa comisiei.

„Prin urmare voi pune şi eu întrebări comisiei: de ce dimineaţă la ora 10:00 am primit această adresă şi peste două ore altă adresă? Aşa cum mi-a dat acordul pentru 17 autorizaţii de nevoi speciale. Am spus că, dacă este nevoie, vom da acord pentru autorizaţie de nevoi speciale la solicitarea şi propunerea comisiei de specialitate pentru că aşa spune legea”, a afirmat Sorina Pintea.

La dezbatere au fost prezenți și liderii unor asociații de pacienți care au cerut ministrului Sănătății o listă cu denumirile celor 70 de medicamente care vor fi retrase de pe piața din România în noiembrie și cu alternaivele terapeutice acolo unde au fost identificate.

„Vrem să știm care sunt acele medicamente. Și cele cu alternativă și cele fără alternativă. Pentru că pacienții noștri au început să se agite foarte tare și sunt destul de speriați. La cele cu alternativă – nu vreau să mă contrez nici cu Agenția Medicamentului și nici cu comisiile de specialitate – dar medicamentele din aceeași grupă nu înseamnă că sunt substituibile unele altora. Sunt molecule diferite și pentru noi ar fi extrem de important ca să fie toate în piață.  Pentru că, așa cum am văzut, sunt situații în care pacienții nu răspund”, a spus Rozalina Lăpădatu, reprezentant APCR la dezbaterea organizată de Ministerul Sănătății.

„Nu vrem să schimbăm terapii, nu vrem terapii alternative. Pe mulți pacienți îi pierdem în momentul în care aceste schimbări se fac, pentru că fie reacționează altfel la un tratament, fie nu răspund foarte bine, fie au complicații”, a precizat Radu Gănescu, președintele COPAC, în cadrul dezbaterii publice.

Sorina Pintea a răspuns  că trebuie să se țină cont de ceea ce spun medicii care fac parte din comisiile de specialitate ale Ministerului. “Noi tratăm mai mulți pacienți, nu facem tratamente personalizate. Știu ce vrei să spui și sunt de accord cu tine, dar pînă la urmă noi trebuie să avem o referință. Și referința este părerea specialiștilor din comisiile de specialitate”, a mai explicat Sorina Pintea.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: