
Bolile cardiovasculare (BCV) sunt cea mai mare cauză de mortalitate din UE, cu 1,7 milioane de decese pe an în Europa. Peste cinci milioane de cazuri noi de BCV sunt diagnosticate anual în UE, iar aproape 53 de milioane de persoane trăiesc cu această afecțiune. Ratele morbidității și mortalității asociate BCV variază în UE, vârsta, sexul, etnia, statutul socioeconomic și regiunea jucând un rol important. Astfel, BCV costă UE 282 de miliarde de euro în 2021, este cu 100 de milioane de euro mai mult decât întregul buget al UE. Mai mult, 40 % din decesele femeilor sunt cauzate de boli cardiovasculare, acestea omorând aproape de două ori mai multe femei decât toate tipurile de cancer combinate.
În prezent, lipsa finanțării pentru strategiile de prevenire primară și secundară, precum și inovarea și colectarea de date privind bolile cardiovasculare, amenință să anuleze tendințele greu încercate de reducere a mortalității prin boli cardiovasculare. „Mi-am petrecut întreaga carieră tratând pacienți cu boli cardiovasculare, dar transformarea unui plan de sănătate cardiovasculară într-o prioritate de sănătate națională și europeană ar salva milioane de vieți. Această responsabilitate nu este doar a medicilor, ci a noastră, a tuturor”, a declarat președintele Societății Europeane de Cardiologie (ESC), prof. Fanz Weidinger în cadrul unei conferințe ministeriale la nivel înalt privind sănătatea cardiovasculară organizată la Budapesta. De asemenea, „niciun stat membru nu ar trebui să fie lipsit de un plan de abordare a celei mai mari amenințări la adresa vieții cetățenilor săi și nici nu ar trebui să considerăm un astfel de plan ca fiind responsabilitatea exclusivă a ministerelor sănătății. (…) Există o parte foarte mică de medicamente care au fost aprobate recent de Agenția Europeană pentru Medicamente, 4% față de 27% pentru medicamentele împotriva cancerului”, a subliniat prof. Fanz Weidinger pentru Euractiv, pledând pentru mai multe fonduri publice pentru cercetare și pentru armonizarea și unificarea registrelor BCV în întreaga UE.
Profesorul Fausto Pinto, fost președinte al World Heart Foundation (WHF), a prezentat rezultatele foii de parcurs a WHF pentru prevenirea secundară a bolilor cardiovasculare și a explicat intervențiile care au câștigat teren în ultimii ani, inclusiv sănătatea digitală.
La conferință au participat oficiali de rang înalt din statele membre ale UE, reprezentanți ai OMS, precum și principalele părți interesate și cadre universitare europene din acest domeniu.
Bogdan Guță