Politici de Sanatate

Aplicarea planului de sănătate cardiovasculară va pune accentul pe prevenția primară

15 decembrie
14:51 2022
Aplicarea planului de sănătate cardiovasculară va pune accentul pe prevenția primară

Interviu cu prof. dr. Fausto Pinto, președinte Federația Mondială a Inimii (WHF), șef al Departamentului de Cardiologie, Spitalul Universitar Santa Maria, CHULN E.P.E., Lisabona, Portugalia.

La Congresul Mondial de Cardiologie, desfăşurat anul acesta la Rio de Janeiro, Federația Mondială a Inimii (WHF) a lansat World Heart Vision 2030, un document despre care prof. dr. Fausto Pinto, președinte WHF, spune că este „orientat spre viitor și care încearcă să abordeze principalele provocări și oportunități pentru anii următori”. De asemenea, prof. dr. Fausto Pinto subliniază că „documentul se adresează în primul rând factorilor de decizie și guvernelor, dar abordează și aspecte relevante pentru profesioniștii din domeniul sănătății și pentru susținători”.

 Bolile cardiovasculare (BCV) reprezintă în prezent principala cauză de morbiditate și mortalitate în Uniunea Europeană, înaintea cancerului. Prin urmare, credeți că este necesar un plan similar Planului European de Combatere a Cancerului pentru bolile cardiovasculare?

În conformitate cu misiunea noastră de a atinge obiectivul sănătății inimii pentru toată lumea, WHF s-a alăturat Alianței Europene pentru Sănătate Cardiovasculară (EACH) în încercarea de a se concentra pe îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și pe reducerea poverii bolilor cardiovasculare la nivel european. Astfel, la începutul următorului mandat politic vor fi lansate un plan de acțiune dedicat sănătății cardiovasculare și o misiune dedicată sănătății cardiovasculare (CVH) la nivelul UE. Coaliția EACH este formată din 17 organizații europene și internaționale din domeniul sănătății, care și-au unit forțele pentru a solicita UE să elaboreze un plan ambițios pentru a aborda povara bolilor cardiovasculare și pentru a face cu adevărat o diferență, prin îmbunătățirea vieții a milioane de oameni.

Care ar trebui să fie prioritățile/obiectivele unui astfel de plan sau ale unei strategii la nivel european?

Viziunea generală pentru un viitor plan de sănătate cardiovasculară este că, până în 2030, decesele premature și evitabile din Europa din cauze legate de boli cardiovasculare vor fi reduse cu o treime, în conformitate cu ținta 3.4 a Obiectivului de dezvoltare durabilă (ODD 3.4) al Organizației Națiunilor Unite. Fiecare persoană care trăiește în Europa va avea acces la evaluări de înaltă calitate ale riscului cardiovascular pe tot parcursul vieții, iar toți pacienții cu boli cardiovasculare vor avea acces la un parcurs de îngrijire care se concentrează pe nevoile și obiectivele lor.

În acest an, la Congresul Mondial de Cardiologie de la Rio de Janeiro, WHF a lansat World Heart Vision 2030, un document orientat spre viitor care încearcă să abordeze principalele provocări și oportunități pentru anii următori. Documentul se adresează în primul rând factorilor de decizie și guvernelor, dar abordează și aspecte relevante pentru profesioniștii din domeniul sănătății și pentru susținători.

WHF a publicat o serie de foi de parcurs globale pentru a impulsiona eforturile în cadrul agendelor naționale în vederea atingerii obiectivului ambițios stabilit în ODD 3.4 al ONU, cu scopul de a identifica potențialele obstacole pe calea prevenirii, depistării și gestionării eficiente a bolilor cardiovasculare, împreună cu soluții bazate pe dovezi pentru a le depăși. De la lansarea sa în 2014, au fost publicate foi de parcurs globale privind fibrilația atrială, boala Chagas, colesterolul, BCV la persoanele care au diabet, sănătatea digitală în cardiologie, insuficiența cardiacă, hipertensiunea arterială, boala reumatismală cardiacă, prevenirea secundară, controlul tutunului. Toate țările pot utiliza foaia de parcurs relevantă privind BCV drept cadru în contextul țării pentru a ajuta la luarea deciziilor politice.

Țările din Europa Centrală și de Est se confruntă cu o serie de inegalități în ceea ce privește bolile cardiovasculare, cum ar fi ratele de prevalență și de mortalitate, care sunt mai mari în aceste regiuni. Care sunt principalele motive și cum pot fi ele eliminate?

În pofida unei scăderi constante a poverii bolilor cardiovasculare în regiunea UE, disparitățile Est-Vest sunt încă semnificative. Acest lucru poate fi explicat prin prevalența ridicată a factorilor de risc cardiovascular, inclusiv prin unele dintre cele mai ridicate rate de fumat la bărbați și prin prevalența hipertensiunii arteriale și a dietelor nesănătoase – ambele contribuind major la povara bolilor cardiovasculare în regiunea estică a UE. Europa de Est (împreună cu Europa Centrală) are cele mai mari rate de deces din lume, standardizate pe vârstă, în ceea ce privește bolile cardiovasculare, care pot fi atribuite efectelor combinate ale nivelurilor ridicate de tensiune arterială, colesterol, glucoză plasmatică și indice de masă corporală.

Acest lucru este bine demonstrat pe platforma World Heart Observatory, care utilizează informații valoroase pentru bolile cardiovasculare și alte boli netransmisibile, inclusiv NCD Risk Factor Collaboration, Global Burden of Disease, PURE Study, Prospective Studies Collaboration. Într-adevăr, lumea nu a avut niciodată mai multe astfel de inițiative în materie de date. WHF a lansat la începutul acestui an World Heart Observatory pentru a promova coordonarea și alinierea proiectelor de date pentru a transforma datele de sănătate în cunoștințe utile.

Punerea în aplicare a planului de sănătate cardiovasculară va pune accentul pe prevenția primară, pentru a reduce mortalitatea și morbiditatea prematură la nivelul populației, și va identifica cele mai eficiente politici și măsuri pentru a ajunge și a gestiona persoanele cu risc ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare, precum și pentru a le testa în mod specific ca parte a planurilor naționale de acțiune în domeniul sănătății cardiovasculare. În timp ce sunt necesare eforturi majore în domeniul prevenirii, sunt necesare, de asemenea, acțiuni îndrăznețe care să vizeze toate grupele de vârstă cu risc. Ar trebui adoptată o abordare pe parcursul vieții pentru depistarea factorilor de risc metabolici și ereditari, detectarea și diagnosticarea de precizie, la naștere, pe tot parcursul copilăriei, pe lângă vârsta adultă și la vârste mai înaintate, în cadrul acțiunii „European Cardiovascular Health Check” și încorporată în planurile naționale de acțiune în domeniul sănătății cardiovasculare ale statelor membre.

Federația Mondială a Inimii (World Heart Federation – WHF) a lansat raportul World Heart Vision 2030: Driving Policy Change (Viziunea mondială a inimii 2030: Schimbarea politicilor) cu ocazia Congresului Mondial de Cardiologie. Care sunt principalele concluzii și recomandări ale acestui raport? Care este locul măsurilor de screening și de prevenție în acest raport?

World Heart Vision 2030 stabilește patru direcții de îmbunătățire a sănătății, de economisire a costurilor și de asigurare a accesului tuturor la asistență medicală. Concluziile și recomandările noastre se concentrează pe extinderea următoarelor: măsuri de prevenire, oportunități de depistare timpurie a factorilor de risc și a bolilor, tratamente esențiale, taxe pe produsele nocive, intervenții digitale în domeniul sănătății și o coordonare mai puternică între disciplinele de sănătate. Prin urmare, implicarea tuturor sectoarelor este vitală: guvernele, sectorul privat, industria farmaceutică și cea a dispozitivelor medicale, medicii și aparținătorii, cu toții au un rol esențial. În plus, cercetătorii ne pot ajuta să reducem decalajul dintre ceea ce știm și ceea ce facem în materie de prevenire, inclusiv prin încorporarea datelor din comunitățile insuficient deservite. Întreaga societate civilă și, foarte important, pacienții înșiși sunt participanți-cheie și beneficiari ai investițiilor în sănătate pentru un viitor mai sănătos și mai productiv.

Politicile și programele guvernamentale trebuie să fie concepute pentru a sprijini măsurile de prevenție. Printre acestea se numără o alimentație mai bună în școli și în alte spații publice, exerciții fizice regulate și acces la aer curat, apă și spații de recreere. De asemenea, trebuie să reorientăm produsele pentru a le face compatibile cu un stil de viață sănătos. Oportunitățile sporite de educație și formare sunt esențiale, împreună cu protocoale și orientări simplificate pe care lucrătorii din domeniul sănătății le pot utiliza în practica zilnică pentru screening, depistare precoce, tratament și îngrijire.

Ce măsuri ar trebui să ia statele, guvernele, factorii de decizie politică, pentru a reduce povara bolilor cardiovasculare? Ce pot face cetățenii, fără a aștepta o acțiune din partea factorilor de decizie?

Cei mai mulți oameni nu știu că până la 80% din toate atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite. Și există multe lucruri pe care oamenii le pot face pentru a-și reduce propriul risc de boli cardiovasculare. Cei mai mari factori de risc – tensiune arterială ridicată, colesterol ridicat, obezitate și diabet – pot fi, în mare măsură, preveniți și controlați printr-o alimentație sănătoasă și echilibrată, prin exerciții fizice regulate și prin evitarea tutunului. De asemenea, este foarte important să vă supravegheați tensiunea arterială, nivelul colesterolului și nivelul de zahăr din sânge.

În fiecare an, pe 29 septembrie, campania noastră de Ziua Mondială a Inimii ajunge la tot mai mulți oameni cu mesaje de conștientizare, acțiune și speranță. Suntem încurajați de comunitatea globală tot mai largă de practicieni dedicați, activiști din domeniul sănătății, factori de decizie și societatea civilă. Împreună am reușit să ajungem la peste 2 miliarde de persoane prin intermediul rețelelor de socializare pentru campania Use Heart for Every Heart din acest an de Ziua Mondială a Inimii, care s-a axat pe 3 piloni principali: Umanitatea, Natura și Tu, permițând tuturor să se implice,

Dar, deși alegerea individuală joacă un rol important, guvernele și factorii de decizie joacă un rol crucial în asigurarea accesului oamenilor la instrumentele de care au nevoie pentru a duce o viață sănătoasă, inclusiv aer curat, alimente sănătoase la prețuri accesibile și spații urbane bine planificate care încurajează un stil de viață activ. Politicile de sănătate care creează medii în care alegerile sănătoase sunt nu numai disponibile, ci și accesibile, sunt esențiale pentru a motiva oamenii să adopte și să mențină un stil de viață mai sănătos. Responsabilitatea individuală își poate produce pe deplin efectul doar atunci când oamenii au acces la un stil de viață sănătos și sunt sprijiniți să facă alegeri sănătoase.

Un alt lucru pe care guvernele pot și trebuie să îl facă este să investească în sistemele de sănătate, inclusiv în forța de muncă din domeniul sănătății, pentru a se asigura că toată lumea, oriunde, are acces la îngrijirea și tratamentul de care are nevoie, atunci când are nevoie, pentru a rămâne la nivelul sănătății. Putem reduce povara bolilor cardiovasculare în fiecare regiune a lumii prin construirea unei infrastructuri mai bune, prin extinderea accesului la îngrijire și prin abordarea factorilor determinanți sociali, economici și de mediu ai sănătății cardiovasculare.

 

de Bogdan Guță

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: