Președinția Consiliului Uniunii Europene este asigurată prin rotație, la fiecare șase luni, de către cele 27 de state membre ale UE. Țara care deține președinția coordonează activitatea Consiliului și reprezintă toate statele membre în negocierile cu alte instituții ale UE. În perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024, Ungaria va deține pentru a doua oară președinția Consiliului Uniunii Europene.
János Bóka, ministrul afacerilor europene, și Zoltán Kovács, comisarul guvernamental pentru președinția ungară a Consiliului Uniunii Europene din 2024, au prezentat programul, logo-ul și paginile de social media ale președinției ungare a Consiliului Uniunii Europene în cadrul unei conferințe de presă organizate în Bazar Várkert, Budapesta.
Cei șapte piloni ai „semestrului maghiar”
Programul președinției ungare va fi structurat în jurul a șapte priorități:
- acceptarea unui nou acord european privind competitivitatea;
- consolidarea politicii europene de apărare;
- o politică de extindere coerentă și bazată pe merit;
- stoparea migrației ilegale;
- modelarea viitorului politicii de coeziune;
- o politică agricolă a UE orientată către fermieri;
- abordarea provocărilor demografice.
În cadrul conferinței de presă, au fost prezentate evenimentele care vor avea loc pe parcursul semestrului: vor avea loc 1 500 de reuniuni ale grupurilor de lucru ale Consiliului; sunt planificate 37 de reuniuni formale ale Consiliului la Bruxelles și Luxemburg; și vor fi organizate 230 de evenimente ale Președinției în Ungaria. Acestea din urmă includ 16 reuniuni informale ale Consiliului, o reuniune informală a Consiliului European și un summit al Comunității Politice Europene. Principalul loc de desfășurare a evenimentelor din Ungaria va fi Bazar Várkert din Budapesta, dar sunt așteptate evenimente și la Centrul de evenimente Bálna, la ministere și la Puskás Arena.
Cum va fi „tratată” Sănătatea
În domeniul sănătății, în urma epidemiei de coronavirus, trebuie acordată o atenție deosebită segmentelor politicii de sănătate care au fost neglijate sau în care reformele necesare au fost amânate în trecut. Președinția ungară intenționează să înregistreze progrese în negocierea pachetului farmaceutic al UE, care ar putea fi unul dintre cele mai ambițioase angajamente ale statelor membre. Strâns legată atât de prioritățile demografice, cât și de cele legate de competitivitatea generală, prioritatea președinției în domeniul sănătății este abordarea bolilor cardiovasculare și reflectarea asupra transplantului de organe.
Astfel, în domeniul legislativ, pachetul farmaceutic al UE are o importanță deosebită. Președinția ungară intenționează să continue procesul de negociere cu privire la acest pachet ambițios de propuneri pentru a obține cât mai multe progrese. Scopul este de a stabili o reglementare farmaceutică competitivă, durabilă și centrată pe pacient. Prioritatea politicii de sănătate a Președinției este acțiunea împotriva bolilor cardiovasculare, cu concluzii ale Consiliului planificate. Odată cu adoptarea Regulamentului SoHo, președinția ungară intenționează, de asemenea, să reflecteze asupra aspectelor practice legate de donarea de organe sub forma unor concluzii ale Consiliului. Aceste aspecte vor fi reflectate în programele conferințelor la nivel înalt și în cadrul Consiliului informal EPSCO. Se intenționează de asemenea să se lase loc pentru discuții pe alte subiecte, cum ar fi bolile rare, legăturile dintre sănătatea mintală și diversele situații de urgență sau posibilitățile de cooperare între statele membre cu privire la accesibilitatea medicamentelor.
MEGA Rubik
„Make Europe Great Again” va fi motto-ul președinției ungare a Consiliului Uniunii Europene, care se referă atât la o președinție activă și proactivă, cât și la faptul că statele membre sunt mai puternice împreună decât separat. De asemenea, simbolizează percepția că Europa poate deveni un actor global independent. Cubul Rubik, elementul principal al logo-ului Președinției ungare, se referă la ingeniozitatea și capacitatea de rezolvare a problemelor din Ungaria, precum și la complexitatea afacerilor europene. Cubul Rubik este alcătuit din 27 de elemente, același număr ca și numărul statelor membre ale UE. Zoltán Kovács a declarat că „deși adesea gândim în multe moduri diferite, cubul, odată rezolvat, ne oferă posibilitatea de a vedea atât unitatea europeană, cât și voința și interesele statelor membre și ale națiunilor în același timp”.
Bogdan Guță