Politici de Sanatate

Vești bune de Ziua Mondială a Sănătății

07 aprilie
16:31 2017
Vești bune de Ziua Mondială a Sănătății

La trei luni de când s-a instalat noua guvernare, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, ministrul Sănătății Florian Bodog a vorbit despre ceea ce  a reușit să facă până acum actualul cabinet. El a prezentat un raport din care reiese faptul că au fost atinse toate măsurile care au fost stabilite prin programul de guvernare, la nivelul Ministerului Sănătății.

  • „În ceea ce privește încheierea contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat pentru Hepatita C, pentru F2, F3 și F4 așa cum a fost prevăzut în programul de guvernare, aceste contracte au fost semnate și suntem în curs de elaborare a procedurilor astfel încât pacienții vor beneficia neîntârziat de aceste tratamente.
  • S-a abrogat Hotărârea de Guvern 800 pe 2016 și s-a aprobat metodologia de calcul a prețurilor medicamentelor care va duce la scăderea prețului medicamentelor inovative care ies de sub patent în așa fel încât pacienții să nu rămână fără medicamente.
  • Actualizarea listei medicamentelor compensate – după cum știți această actualizare s-a făcut de două ori. Am desființat toate comisiile atât la nivelul caselor județene de sănătate cât și la nivelul CNAS în așa fel încât pacienții să aibă accesibilitate crescută la medicamente.
  • Au fost suplimentate fondurile pentru programele naționale de sănătate, s-a eliminat plata contribuției de asigurări de sănătate pentru veniturile obținute din investiții prin OUG3/2017.
  • Legea privind suplimentele alimentare este în Parlament, urmează să mai aducem unele îmbunătățiri.
  • Am prezentat în Guvern un memorandum în care am prioritizat investițiile din acordul cu Banca Mondială. După cum știți, acest acord a fost oarecum blocat. Practic s-au scos foarte puțini bani din acest acord cu Banca Mondială, motiv pentru care în acest an am fost în pericol foarte mare de a pierde 100 de milioane de euro. „

În afară de punctele care erau trecute în programul de guvernare pentru primul trimestru, Florian Bodog a mai vorbit și despre înființarea Centrului Național de Resurse Umane, despre prezentarea candidaturii României pentru relocarea la București a Agenției Europene pentru Medicamente, dar și despre criza vaccinurilor. “Am încercat să gestionăm cât mai rapid și cât mai corect criza vaccinurilor, motiv pentru care am achiziționat de urgență vaccinul tetravalent – 153.800 de doze și vaccinul hexavalent – 630.000 de doze din care deja o parte au și fost repartizate” a mai declarat ministrul Bodog.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: