Politici de Sanatate

Studiu ECDC: pericolul infecțiilor nosocomiale

11 mai
13:23 2017
Studiu ECDC: pericolul infecțiilor nosocomiale

Un sondaj la nivelul întregii Uniuni Europene a scos la iveală că, în fiecare an, apar 4,2 milioane de infecții luate din instituțiile de îngrijire pe termen lung, comparativ cu o valoare estimată de 3,5 milioane în cele de asistență medicală acută. În plus, în orice zi, peste 116 400 de rezidenți au cel puțin o infecție activă asociată cu asistența medicală.

Aceste date provin dintr-un proiect numit HALT-2, care a cuprins un studiu în care au fost incluși 77.264 de rezidenți din  1.181 de instituții de îngrijire pe termen lung din 19 țări europene. Acest proiect a fost elaborat de ECDC împreună cu un consorțiu condus de Institutul Științific de Sănătate Publică din Bruxelles. Studiul a arătat, de asemenea, că în fiecare zi, peste 150 650 de rezidenți au primit cel puțin un agent antimicrobian pentru a-și trata infecțiile. Peste 85% din infecțiile asociate asistenței medicale au fost infecții urinare, respiratorii sau cutanate.

46% din instituțiile participante nu au implementat nici unul dintre cele zece elemente cheie ale unei bune administrări a medicamentelor antimicrobiene, cum ar fi: formarea de comitete de administrare antimicrobiană, training anual privind prescrierea adecvată a agenților antimicrobieni, un mecanism de furnizare a feedbackului privind consumul antimicrobian pentru medicii generaliști. Unul din zece centre nu a avut acces la sfaturi și comitete de prevenire și control al infecțiilor.

Pete Kinross, expert în supravegherea infecțiilor asociate asistenței medicale la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), a spus: „infecțiile asociate asistenței medicale reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea publică în instituțiile de îngrijire pe termen lung din Europa. Strategiile de prevenire și control al acestor infecții, pe lângă utilizarea prudentă a agenților antimicrobieni, trebuie să fie în vigoare pentru a proteja sănătatea locuitorilor acestor unități. Sperăm că aceste rezultate ajută autoritățile naționale și instituțiile participante să ia măsuri „. El a adăugat: „Suntem deosebit de recunoscători spitalelor care au participat la sondajele HALT-1 și HALT-2, deoarece participarea la astfel de sondaje demonstrează interesul și angajamentul lor de a identifica oportunități de îmbunătățire, chiar și cu resurse limitate”.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: