Politici de Sanatate

Strategie digitală de sănătate în Europa

20 martie
13:39 2017
Strategie digitală de sănătate în Europa

Un nou grup operativ creat de Comisia Europeană, care vizează dezvoltarea în continuare a strategiei digitale în domeniul sănătății, va ajuta în mod semnificativ sistemele de sănătate din Europa și, prin urmare, pacienții, a declarat  Denis Horgan, pentru Euractiv. Denis Horgan este directorul executiv al Alianței Europene pentru Medicina Personalizată.

Directorul general DG Connect, Roberto Viola și directorul general DG Sante, Xavier Prats Monné au anunțat recent crearea unui nou grup operativ care vizează dezvoltarea în continuare a strategiei digitale în domeniul sănătății.

În articolul publicat pe site-ul Comisiei, cei doi directori spun că „Grupul operativ va lucra traversând portofoliile cu scopul de a elabora propuneri concrete pentru a valorifica potențialul datelor și tehnologiei, în scopul de a livra  sănătate, îngrijire și condiții mai bune în Europa”.

Strategia va fi de a examina stimulentele și obstacolele în realizarea unui schimb securizat de date de sănătate în întreaga UE, precum și de a defini noi acțiuni de consolidare a rețelelor de cooperare pan-UE care pot contribui la accelerarea cercetării genetice.

Cu siguranță, în genetică, „unitatea nu înseamnă uniformitate”.  Toți pacienții sunt diferiți, la fel ca toate sistemele de sănătate. Dar noul grup operativ crede că „întărirea cooperării UE și evitarea fragmentării vor servi pacienții, cadrele medicale, sistemele naționale de sănătate și  industriile europene”.

Alianța Europeană pentru Medicină Personalizată (EAPM), susține ferm noua inițiativă. Introducerea tehnologiei digitale în sistemele de sănătate ar putea fi văzută într-o lumină pozitivă de către părțile interesate din sănătate. Cu toate acestea, factorii de decizie politică trebuie încă să discute problemele legate de colectarea și utilizarea datelor, care sunt considerate cruciale în gestionarea afecțiunilor cronice cum ar fi diabetul zaharat.

Printre obiectivele grupului operativ se numără și faptul că: „până în 2020, UE ar trebui să depună eforturi pentru a obține beneficii pe scară largă pentru pacienți și cetățeni de la asistența medicală personalizată prin definirea, și ulterior executarea, unei Strategii de date pentru medicina personalizată.”

Este clar faptul că Europa se confruntă cu o provocare majoră în privința durabilității și calitatății serviciilor de sănătate și de îngrijire. Mai buna utilizare și reutilizare a datelor medicale va îmbunătăți rezultatele pentru pacienți, va face sistemele de sănătate mai durabile, va contribui la inovare și va ajuta Europa să rămână un centru de investiții în cercetarea medicală.

În plus, estimările au sugerat că o mai bună utilizare a datelor în întreaga UE ar putea ajuta la economisirea unei sume echivalente cu bugetul de sănătate al unei țări mijlocii ca mărime, membră a UE. Eforturile de a digitaliza asistența medicală pentru pacienții cu boli cronice – inclusiv cei care suferă de diabet zaharat – sunt utile, spune Alianța Europeană de Sănătate Publică (EPHA). Dar trecerea către digitalizare nu ar trebui să agraveze inegalitățile existente în sănătate, avertizează EPHA.

Cooperarea pan-UE în acest domeniu, este acum mai importantă și urgentă ca niciodată. Acest lucru a fost dificil în trecut pntru că, desigur, competența pentru sistemele de sănătate se află în interiorul fiecărui stat membru în parte. Iar unul dintre obiectivele cheie ale EPHA este acela de a îmbunătăți în mod substanțial o astfel de cooperare și colaborare între toate părțile interesate.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: