Douăzeci și una de țări din Uniuniea Europeană sau din Sudul și Estul Europei au dezvoltat sau sunt în curs de elaborare a unor sisteme pentru înregistrarea digitală a informațiilor despre vaccinare, a constatat ECDC, în urma unui sondaj. Paisprezece dintre aceste țări au deja un sistem, iar în 7 țări, sisteme inovatoare sunt testate prin programe pilot. Cinci dintre sistemele digitale includ memento-uri automate, care pot genera automat liste cu persoane vaccinate, pot identifica vaccinurile restante. De asemenea, pot genera mementouri pentru furnizorii și destinatarii vaccinurilor. De exemplu, au fost utilizate mementouri automate pentru a genera liste de identificare a copiilor care nu au fost vaccinați cu a doua doză împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei înainte de vârsta de 16 ani.
Directorul ECDC, Dr. Andrea Ammon, a declarat: „Întrucât sistemele de sănătate se străduiesc să îmbunătățească calitatea, siguranța și durabilitatea, soluțiile digitale se dovedesc a avea potențialul de a consolida prevenirea bolilor prin imunizare”. Ammon a continuat: „Prin acest raport, ECDC este în măsură să prezinte pentru prima dată o imagine clară a statutului și funcționalităților sistemelor informatizate privind imunizarea din țările UE / SEE”.
Multe dintre sistemele digitale includ posibilitatea înregistrării datelor de vaccinare pe tot parcursul vieții, iar unele țări pot oferi beneficiarilor vaccinului posibilitatea de a tipări istoricul imunizării personale. Această tehnologie oferă mijloace prin care persoanele se pot ține la curent cu imunizările pe parcursul vieții lor și elimină incertitudinile legate de starea vaccinării.
Directorul ECDC Andrea Ammon a explicat: „Accesul la aceste informații ar putea fi esențial, deoarece mulți adulți nu au avut acces la vaccinurile disponibile în prezent, atunci când erau copii și nu au dezvoltat imunitate prin infecție naturală. Acest lucru ar aduce beneficii atât sănătății individuale, cât și sănătății publice și ar putea permite cetățenilor să cunoască mai bine starea și nevoile de vaccinare „.
Vytenis Andriukaitis, Comisarul European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, a adăugat: „Sistemele de informare privind imunizarea reprezintă un bun exemplu al potențialului e-sănătății de a îmbunătăți prevenirea bolilor, prin identificarea populațiilor nevaccinate și asigurarea măsurilor necesare. Astfel de sisteme digitale permit schimbul de informații și date între pacienți, furnizorii de asistență medicală și profesioniștii din domeniul sănătății. Cu sprijinul strategiei europene pentru piața unică digitală, Europa contribuie la crearea unui mediu în care soluțiile eficiente de e-sănătate pot să prospere „.