Politici de Sanatate

Provocări pentru orașele sănătoase

07 martie
12:13 2017
Provocări pentru orașele sănătoase

Orașul Pécs, din Ungaria, a găzduit, între 1 și 3 martie, Conferința Anuală de Afaceri și Tehnică a Rețelei Europene a Orașelor Sănătoase sub egida OMS ( 2017 WHO European Healthy Cities Network Annual Business and Technical Conference). Tema din acest an a fost: construirea orașelor sănătoase: inclusive, sigure, rezistente și durabile.

Conferința s-a desfășurat într-un moment important pentru regiunea europeană a OMS, precum și pentru rețeaua orașelor sănătoase. Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă împreună cu cele 17 obiective au dat un nou impuls acțiunii politice în sensul dezvoltării durabile, reducerii inegalităților și a țelului de a nu lăsa pe nimeni în urmă. Toate acestea au nevoie de leadership-ul orașelor.

„Orașele sunt mijloace cheie pentru punerea în aplicare a Agendei 2030 și agenți pentru realizarea unui viitor sustenabil, inclusiv, în condiții de siguranță și rezistență”, a declarat Dr. Zsuzsanna Jakab, Directorul Regional OMS pentru Europa. „Nu ne putem atinge obiectivele Agendei 2030 sau pe cele de sănătate în 2020, sau îmbunătăți sănătatea și bunăstarea tuturor fără angajamente la nivel de oraș.”

Anul viitor Rețeaua va aniversa 30 de ani. Conferința – care a avut loc într-unul din orașele fondatoare ale rețelei – a oferit spațiul ideal pentru a discuta despre provocările de astăzi, de mâine, precum și rolul orașelor în abordarea acestora.

„Sănătatea este o problemă crucială pentru toate sectoarele, iar guvernele locale au o mare responsabilitate în a proteja și a promova sănătatea și bunăstarea cetățenilor lor”, a declarat dl Zsolt Pava, primarul din Pécs. „Sper ca această conferință să poată da un nou impuls participanților și încuraja politicienii să devină actori mai activi în numele eforturilor noastre comune.”

Temele de discuție au inclus transportul accesibil, mediul sănătos, migranții și refugiații, îmbătrânirea sănătoasă. Delegațiile de primari și politicieni, de asemenea, au avut dezbateri despre viziunea politică și criteriile pentru viitorul Rețelei. Un summit al primarilor va fi, de asemenea, organizat în Copenhaga, Danemarca, în noiembrie 2017.

Rețeaua Europeană de Orașe Sănătoase este formată din aproape 100 de orașe. În plus, 20 de rețele europene de orașe sănătoase acreditate au mai mult de 1400 de orașe și municipii ca membri. Acesta aste un vehicul politic și strategic pentru promovare a unor abordări guvernamentale sau la nivelul întregii societăți. Rețeaua reunește mai multe sectoare diferite cum ar fi locuințele, educația, transportul, energia, planificarea utilizării terenurilor, agricultura urbană și gestionarea deșeurilor. Toate acestea au un impact semnificativ asupra sănătății. Ea susține învățarea reciprocă, schimbul de bune practici și dezvoltarea de instrumente pentru a sprijini dezvoltarea sănătoasă, echitabilă și durabilă.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: