Politici de Sanatate

Programe de screening pentru cancer, în tot mai multe țări europene

14 februarie
18:23 2017
Programe de screening pentru cancer, în tot mai multe țări europene

Raportul referitor la punerea în aplicare a recomandării Consiliului din 2003 privind depistarea cancerului relevă o creștere puternică în domeniul programelor naționale de screening pentru cancerul de sân, de col uterin și a cancerului colorectal. Vytenis Andriukaitis, Comisarul pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, a declarat: „cancerul mamar, cancerul de col uterin și cancerul colorectal ucid aproximativ un sfert de milion de cetățeni europeni în fiecare an. Detectarea timpurie – precum și prevenirea cancerului – salvează vieți, și deci pe asta trebuie să ne concentrăm eforturile și atenția în continuare.  Recomandarea Consiliului și Ghidul de Asigurare a Calității făcut de Comisie au avut ca rezultat crearea în majoritatea țărilor din UE a unor programe de screening de înaltă calitate. Acesta este un important pas înainte pentru sănătatea cetățenilor. „

În prezent, 25 de țări din UE au programe de screening pentru cancerul de sân, 22 pentru cancerul de col uterin și 20 pentru screening-ul cancerului colorectal, comparativ cu 18, 17 și 12, acum 10 ani, când  fost publicat primul astfel de raport.  Aproape 25 de milioane de femei cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani au fost invitate să facă mamografii în ultimul an și 110 de milioane de bărbați și femei, în vârstă de 50-74 ani, ar putea face screening pentru cancerul colorectal. Raportul spune că România a introdus gradual testul HPV ca metodă primară de screening în privința cancerului de col uterin. La fel au făcut Danemarca, Finlanda, Italia, Suedia și Portugalia. În general, aceste teste încep la o vârstă mai mare și se fac la intervale de 5 ani.

În privința cancerului mamar, România a început doar un proiect pilot de screening la scară mai mică. Iar referitor la cancerul cervical, România (alături de alte țări, precum Belgia, Croația, Cehia, Ungaria, Italia) este în proces de a introduce un program de screening. De asemenea, România este printre cele trei țări ale Uniunii care nu au inițiat niciun program de screening pentru cancerul colorectal. Celelalte țări sunt Bulgaria și Slovacia.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: