
Zsuzsanna Jakab, Directorul Regional OMS pentru Europa, s-a întâlnit cu premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, anunță Organizația Mondială a Sănătății pe site-ul său. Vizita Directorul Regional a fost o oportunitate de a reafirma relațiile puternice dintre OMS / Europa și Republica Moldova, de a discuta despre realizările făcute în domeniul sănătății și despre prioritățile și provocările comune.
Premierul Pavel Filip a exprimat aprecierea pentru sprijinul continuu oferit de OMS pentru reformele din sectorul sănătății și elaborarea documentelor strategice privind modernizarea acestui sector. El a subliniat recent suportul tehnic oferit de către OMS în ceea ce privește armonizarea legislației din sectorul farmaceutic, care face parte din acquis-ul comunitar european.
„Sectorul sănătății reprezintă o prioritate atât pentru Guvern, cât și pentru mine personal”, a spus Filip. „Am fost foarte implicat în reformarea sectorului sănătății și este plăcut să vedem progrese făcute în domenii cum ar fi îmbunătățirea calității serviciilor medicale și asigurarea unor prețuri accesibile pentru medicamentele de bază.”
Directorul regional l-a asigurat pe premier de sprijin permanent din partea OMS.
Reuniunea s-a concentrat pe următoarele teme:
-
reformele din sectorul sănătății, în special regionalizarea spitalelor
-
politicile privind medicamentele și dispozitivele medicale și reformele în acest sector, ca urmare a adoptării unei noi legi privind medicamentele, pe deplin armonizată cu acquis-ul comunitar european
-
Punerea în aplicare a dispozițiilor legii de control al tutunului țării
-
Utilizarea nocivă a alcoolului și potențialele măsuri în domeniu, inclusiv politici fiscale
-
Povara bolilor netransmisibile
-
Dezvoltarea unei strategii naționale și a planului de acțiune pentru controlul rezistenței antimicrobiene și necesitatea unei abordări intersectoriale pentru a combate această amenințare la adresa sănătății publice.
-
Asigurarea dezvoltării durabile a sectorului sănătății
Directorul regional OMS l-a felicitat pe premier pentru progresele înregistrate de Ministerul Sănătății în privința imunizării ș a sănătății mamei și a copilului. Ratele mortalitatii infantile au scăzut la jumătate în ultimii 15 ani, în Republica Moldova, iar mortalitatea maternă urmează aceeași tendință.
În 2016, țara a primit, de asemenea, recunoașterea OMS pentru eliminarea transmiterii sifilis-ului de la mamă la copil – o realizare remarcabilă pe care alte țări din regiune o pot urma. „Moldova este o țară mică și poate gestiona mai ușor provocările reformării sistemului de sănătate. Puteți conta pe sprijinul OMS în asigurarea dezvoltării durabile a sectorului sănătății și a reformelor necesare pentru a garanta durabilitatea și calitatea serviciilor medicale”, a subliniat Jakab.