Politici de Sanatate

OCDE critică felul în care sunt cheltuiți banii în sistemele de sănătate

09 februarie
15:12 2017
OCDE critică felul în care sunt cheltuiți banii în sistemele de sănătate

În țările care fac parte din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), cheltuielile pentru sănătate sunt în „cel mai bun caz ineficiente și cel mai rău caz risipitoare”, spune un nou raport OCDE, „Tackling Wasteful Spending on Health” citat de Euractiv.

În ciuda faptului că bugetele din sănătate reprezintă o presiune din cauza politicilor de austeritate, OCDE subliniază că aproape o cincime din cheltuielile de sănătate din țările membre au avut un impact minim sau nu au avut impact deloc. Unul din zece pacienți din țările OCDE a fost prejudiciat în mod inutil, la un moment dat, în timpul îngrijirii. Mai mult, peste 10% din cheltuielile din spital au fost pentru corectarea erorilor care puteau fi prevenite sau pentru tratarea infecțiilor contactate de pacienți în timpul îngrijirii.

Raportul a constatat și că o treime din cetățenii OCDE consideră sectorul sănătății corupt sau chiar extrem de corupt. În țările UE care fac parte din OCDE, aproximativ 35% din cetățeni cred că în sectorul de sănătate „darea și luarea de mită și abuzul de putere pentru câștig personal sunt larg răspândite”. Procentul este mai mare, 55 la sută, în țările din UE care nu sunt și în OCDE. Percepția corupției din sănătate variază între 10% și 70% în țările OCDE.

De asemenea, raportul indică rate de penetrare pe piață a medicamentelor generice între 10% și 80%.  Medicamentele generice sunt, în medie, cu 80 până la 85% mai puțin costisitoare decât produsele originale, dar la fel de eficiente.

Autorii raportului au semnalat și faptul că, uneori, banii sunt irosiți pe medicamente de marcă, doar pentru că acestea sunt de marcă. În plus, raportul mai spune că există o problemă de reglementare inadecvată în țările în care penetrarea pe piață a medicamentelor generice este scăzută. În cazul în care comunicarea din partea autoritățile de reglementare nu este eficientă, atunci furnizorii de asistență medicală și pacienții nu reușesc să înțeleagă echivalența unui medicament generic cu un produs de marcă, în special în cazul în care cel generic este nou pe piață.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: