Politici de Sanatate

Noul proiect al legii vaccinării, în dezbatere publică

11 aprilie
18:19 2017
Noul proiect al legii vaccinării, în dezbatere publică

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat astăzi, 11 aprilie, că a pus în dezbatere publică noul proiect al legii vaccinării. Un element de noutate este faptul că se propune crearea unui stoc de siguranță pentru situații ca cea existentă acum în România, în care o parte dintre vaccinuri nu se găsesc nici măcar în farmacii. „Ne dorim să creştem acoperirea vaccinală pentru toate tipurile de vaccinuri incluse în programul naţional de vaccinare, în aşa fel încât să avem un statut imun pentru copii împotriva principalelor boli preventibile. Dorim să stabilim o metodologie de achiziţionare a vaccinurilor, astfel încât să putem asigura un stoc de vaccinuri aferente cel puţin egal cu necesarul anual, iar durata de valabilitate să fie de cel puţin 18 luni” a declarat ministrul Sănătății.

Părinții care refuză vaccinarea o fac pe propria răspundere

Actuala formă a proiectului de lege nu prevede și sancțiuni pentru părinții care nu își vaccinează copiii. Acest capitol va fi introdus în urma dezbaterilor publice care vor avea loc la nivelul comisiilor de sănătate ale Senatului și Camerei Deputaților. „Noi ştim că este necesar un capitol, la un moment dat au fost şi gândite un set de sancţiuni, însă am considerat că este bine să așteptăm. Cu toate că la momentul de faţă eu zic că este un moment optim de a apărea cu această lege datorită epidemiei cu care România se confruntă şi cred că şi aceste sancţiuni vor trebui astfel dimensionate încât să aibă o cât mai mare acceptanţă din partea opiniei publice, dar în acelaşi timp să ne asigure o imunizare corectă a copiilor din România. Părintele poate refuza vaccinarea, dar o refuză pe propria răspundere” a mai spus Florian Bodog.

Proiectul de lege întărește rolul medicului de familie în creșterea gradului de vaccinare la nivel național. „Scopul principal al acestei legi nu este acela de a sancţiona părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor, ci acela de a asigura o informare mai bună a acestora, asupra tipurilor de vaccinuri administrate, asupra beneficiilor acestora, asupra stării de sănătate a copiilor, asupra riscurilor la care se expun prin nevaccinare. De asemenea, prin prezentul proiect de lege, devine primordial rolul medicului de familie privind informarea părinţilor şi stabilirea unei relaţii de încredere între medic şi pacient, respectiv părinţii, în acest caz, dar şi rolul statului în asigurarea şi garantarea sănătăţii la nivel populaţional, a declarat ministrul Sănătății.

Chiar dacă părinţii pot alege să nu îşi imunizeze copiii, pentru înscrierea la şcoală sau grădinţă, este necesar documentul care dovedeşte vaccinarea. Potrivit proiectului de lege, „în vederea asigurării dreptului la sănătate şi la educaţie a tuturor copiilor şi tinerilor, garantate de stat, înscrierea acestora într-o colectivitate de învăţământ se va face numai după prezentarea documentelor care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii sau a unei scheme de recuperare pe care să o realizeze în termen de un an”.

Dacă noul proiect de lege va trece în forma în care este acum, legea ar urma să intre în vigoare cel mai devreme în ianuarie 2019.

Roxana Maticiuc

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: