Întreaga lume va fi cu ochii pe industria farmaceutică începând cu luna iulie din 2016, data la care vor intra în vigoare noile norme europene prin care companiile vor fi nevoite să declare sumele oferite medicilor. În acest context, industria farma va trebui să îmbrățișeze schimbarea, pentru a îmbunătăți percepția publicului cu privire la relația dintre medici și companiile farmaceutice, a declarat David Morrow, șeful Departamentului de excelență medicală la AstraZeneca UK, cu ocazia conferinței CompliMed Compliance, desfășurată recent la Londra.
„Toată lumea va fi cu ochii pe noi în 2016, iar noi trebuie să fim conștienți de percepția negativă a populației, prezentată adesea în mass-media, asupra acestor tipuri de plăți”, a explicat David Morrow, făcând referire la câteva titluri apărute în ziarele britanice după ce Asociația Industriei Farmaceutice Britanice (ABPI – Association of the British Pharmaceutical Industry) a publicat o listă de plăți cumulate realizate către profesioniștii din domeniul sănătății în 2013, pentru a oferi un exemplu asupra modului în care se va proceda în 2016.
Potrivit noilor reglementări europene, care vor intra în vigoare în iulie 2016, toate companiile membre ale Federației Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA – European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) vor trebui să facă public numele tuturor medicilor și societățiilor medicale cu care au colaborat, raportând sumele plătite pentru fiecare – sponsorizări pentru participarea la diferite conferințe și congrese medicale, donații și alte tipuri de taxe.
De-a lungul anilor, foarte mulți jurnaliști au pus la îndoială necesitatea unei relații financiare între industria farmaceutică și furnizorii de servicii medicale, iar până acum, nici medicii și nici reprezentanții industriei farmaceutice nu au dorit să facă publice aceste plăți. Cu toate acestea, în ultimii cinci ani, companiile farmaceutice au militat pentru o mai mare transparență, tocmai pentru a îmbunătăți percepția publicului cu privire la relațiile financiare dintre medici și companiile farma.
„Ca reprezentanți ai industriei farmaceutice, ne confruntăm cu următoarea problemă: facem foarte mult bine aducând pe piață medicamente noi, creând locuri de muncă și contribuind la creșterea economică, iar toate aceste acțiuni pot fi afectate de suspiciunea că anumite medicamente sunt prescrise în baza relației financiare dintre medici și companii. Trebuie să redefinim această relație, iar transparența plăților este un pas pozitiv. Trebuie să continuăm și să comunicăm necesitatea existenței unei relații simbiotice cu profesioniștii din sănătate, pentru a contracara suspiciunile publicului și ale mass-mediei”, a conchis David Morrow.
Reamintim că începând cu 2016, medicii, asistenții medicali, dar și asociațiile de pacienți și fundațiile care activează în domeniul medical din România vor fi nevoiți să raporteze sponsorizările și donațiile primite de la companiile farmaceutice.
Sursa: www.pmlive.com
Mirabela Viașu