Politici de Sanatate

Propunerile PE de combatere a HIV, tuberculozei și hepatitei C

06 iulie
13:38 2017
Propunerile PE de combatere a HIV, tuberculozei și hepatitei C

Deputații au atras atenția Comisiei Europene că, din cauza înmulțirii cazurilor de HIV/SIDA, tuberculoză și hepatită virală în UE, este necesar să fie dezvoltate programe pe termen lung.

Deputații au propus gratuitatea testelor HIV pentru a grăbi diagnosticarea, combaterea rezistenței tot mai mari a tuberculozei la antibiotice și dezvoltarea unei abordări comune UE pentru combaterea hepatitei virale.

Împotriva hepatitei C, unde 90% dintre pacienți nu au simptome de contractare a bolii, nu există un protocol standard pentru testare în statele membre. Numărul celor afectați ar putea fi subestimat, au atras atenția deputații. Comisia Europeană ar trebui să lanseze un plan de standardizare a monitorizării, testării și tratării pentru a eradica hepatita C din UE până în 2030. Hepatita virală C este considerată una dintre cele mai serioase amenințări la adresa sănătății publice la nivel global.

Deputații au adăugat că este necesar un program armonizat de supraveghere a infecțiilor pentru a detecta imediat apariția acestor boli contagioase, pentru a evalua evoluțiile, pentru a oferi estimări privind răspândirea bolii și pentru a urmări în timp real cum se desfășoară diagnosticul, tratamentul și îngrijirile.

HIV rămâne singura boală contagioasă stigmatizată social, iar Comisia și statele membre ar trebui să ușureze accesul la tratamente inovatoare, pentru grupurile cele mai vulnerabile și să combată stigmatizarea socială. Deputații încurajează statele membre să ofere gratuitate pentru testele HIV, pentru a asigura detectarea rapidă.

Tuberculoza, cea mai nimicitoare boală pentru persoanele cu HIV, a devenit o amenințare transfrontalieră serioasă în lumea globală în care a crescut mobilitatea oamenilor. Numărul celor afectați de tuberculoză la nivel mondial a crescut în 2014 pentru al treilea an consecutiv. Deputații au subliniat importanța combaterii rezistenței la antibiotice și au cerut liderilor UE să creeze măsuri de prevenție transfrontaliere și să inițieze acțiuni comune.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: