Politici de Sanatate

OMS: Personalul medical stimulează creșterea economică și sănătatea

29 martie
11:42 2016
OMS: Personalul medical stimulează creșterea economică și sănătatea

Crearea mai multor locuri de muncă pentru angajații din domeniul sănătății are potențialul de a consolida sănătatea și securitatea sănătății, de a stimula creșterea economică și de a favoriza incluziunea femeilor și tinerilor. Cel puțin așa a declarat directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), dr. Margaret Chan, după prima reuniune a Comisiei privind forța de muncă în sănătate și creșterea economică de la nivelul Organizației Națiunilor Unite, desfășurată recent la Lyon, Franța.

„Comisia cere o schimbare în modul în care factorii de decizie privesc sectorul de sănătate – nu ca fiind un canal de scurgere a resurselor, ci ca o sursă de oportunități. Ocuparea forței de muncă în sectorul sănătății poate combate fenomenul de creștere a inegalităților veniturilor și oportunităților la nivel mondial”, a explicat dr. Margaret Chan.

Numărul în creștere al populațiilor, schimbarea modelelor de boli și tendințele economice ar putea conduce la crearea de aproximativ 40 de milioane de noi locuri de muncă în sectorul sănătății, până în 2030, mai ales în țările cu venituri medii și mari. Pe de altă parte, se estimează că va exista un deficit de 18 milioane de angajați în domeniul sănătății, în contextul atingerii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, în special în țările cu venituri mediii și mici.

Experții OMS și reprezentanții Comisiei privind forța de muncă în sănătate și creșterea economică se arată îngrijorați de lipsa de personal sanitar, având în vedere că reprezintă o amenințare nu numai pentru sănătatea umană, ci și pentru securitatea în domeniul sănătății și pentru economia mondială. Astfel, pe parcursul următoarelor șase luni, Comisia va studia noi acțiuni prin care guvernele, asociațiile profesionale, sindicatele, sectorul privat și alte părți interesate pot stimula ocuparea forței de muncă din sănătate pentru a debloca câștigurile sociale și economice și pentru a furniza servicii medicale mai bune.

Comisia, formată la începutul lunii martie, își va prezenta raportul final referitor la deficitul de personal medical și modalitățile de combatere a acestui fenomen în cadrul celei de-a 71- a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite din luna septembrie.

Reamintim că noua comisie este prezidată de președintele Franței, Francois Hollande, și președintele Africii de Sud, Jacob Zuma. Vicepreședinți sunt dr. Margaret Chang, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Angel Gurria, secretar general al Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD ) și Guy Ryder, directorul general al Organizației Internaționale a Muncii (OIM).

Sursa: www.who.int

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: