Politici de Sanatate

Deficitul global de personal medical, în atenția organizațiilor internaționale

03 martie
11:30 2016
Deficitul global de personal medical, în atenția organizațiilor internaționale

Țările cu venituri mici și medii se confruntă cu un potențial deficit de 18 milioane de profesioniști în domeniul sănătății, pentru a atinge Obiectivele de Dezvoltare Durabilă până în 2030. Cum numărul mic de angajați din sănătate reprezintă o amenințare la adresa stabilității sistemelor de sănătate și a securității sănătății la nivel mondial, a luat ființă o nouă comisie la nivelul Organizației Națiunilor Unite (ONU), care va analiza măsurile pentru a satisface deficitul global de personal medical instruit.

Noua Comisie își va începe activitatea la sfârșitul acestei luni, urmând să prezinte recomandările Secretarului General al ONU până la finalul anului. Aceasta va fi prezidată în comun de președintele Franței, Francois Hollande, și președintele Africii de Sud, Jacob Zuma. Vicepreședinți sunt dr. Margaret Chang, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Angel Gurria, secretar general al Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD ) și Guy Ryder, directorul general al Organizației Internaționale a Muncii (OIM). De asemenea, 23 de comisari care reprezintă guverne, mediul de afaceri și societatea civilă din întreaga lume au fost desemnați să ia parte la întrunirile Comisiei.

Comisia va analiza „nevoia considerabilă de profesioniști din domeniul sănătății în țările cu venituri mici și mijlocii. Ea va spori nu numai securitatea sănătății la nivel mondial, ci va promova și creșterea economică favorabilă incluziunii, contribuind la punerea în aplicare a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă”, a explicat Jacob Zuma, președintele Africii de Sud.

Se estimează că până în 2030, cererea globală pentru servicii de îngrijire a sănătății va crea mai mult de 40 de milioane de noi oportunități de angajare, mai ales în țările cu venituri peste medie și cele cu venituri ridicate. Pe de altă parte, statisticile arată că statele cu venituri medii și mici se confruntă cu un potențial deficit de 18 milioane de profesioniști în domeniul sănătății, criză ce va fi agravată de tendința de creștere a migrației internaționale a angajaților din sănătate.

Sursa: www.who.int

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: