Politici de Sanatate

Labormed va cere delistarea medicamentelor ieftine de pe lista compensatelor

10 februarie
15:17 2015
Labormed va cere delistarea medicamentelor ieftine de pe lista compensatelor

Compania Labormed Pharma, parte a grupului american Alvogen, a demarat procesul de reevaluare a întregului portofoliu de medicamente, cu intenţia de a delista de pe lista medicamentelor compensate produsele al căror preț este sub 10 RON.

“Nivelul insuportabil de 25% al taxei clawback ne-a determinat să reevaluăm întreg portofoliul de produse. Procesul de reevaluare se va finaliza până la sfârşitul lunii martie, deoarece nu dorim să avem o reacţie imediată sau «sezonieră», aşa cum explică autorităţile creşterea nejustificată a consumului de medicamente din trimestrul 4 al anului trecut”, a declarat Laurenţiu Scheusan, CEO Labormed Pharma.

În condiţiile în care anul trecut consumul de medicamente fabricate de Labormed Pharma a crescut valoric cu 2% faţă de 2013, iar suma de plată a taxei clawback a crescut cu 35%, conform raportărilor primite de la CNAS, reprezentanții companiei au decis să-și regândească activitatea pe care o desfăşoară  în România. În primă fază, ei vor solicita excluderea produselor care au devenit neprofitabile prin noul procent al taxei clawback. Ulterior, reprezentanții companiei susțin că vor lua în calcul încetarea procesului de fabricaţie şi retragerea acestora de la comercializare. Pentru retragerea unui produs de pe piață din motive comerciale, producătorii trebuie să anunţe Agenţia Naţională a Medicamentului și Dispozitive Medicale cu 12 luni înainte, conform legislației în vigoare.

“În ciuda apelurilor repetate ale producătorilor de medicamente generice, autorităţile continuă să ne ignore. În condiţiile în care ca producător de medicamente generice ai un preţ înregistrat la 65% din preţul originalului, bugetul CNAS este consumat în proporţie de peste 70%  de medicamentele originale, iar banii pe medicamentele vândute nu sunt întotdeauna încasaţi pentru că distribuitorii şi farmaciile intră în insolvenţă, este total incorect ca la final să plăteşti trimestrial, uniform şi solidar taxa clawback, cu 25% din cifra de afaceri calculată la preţurile de decontare (preţuri care includ şi adaosurile distribuitorilor şi farmaciilor şi care, în cazul produselor generice pot creşte preţul cu până la 30% peste preţul de producător)”, explică Laurențiu Scheusan.

Reamintim că atât reprezentanții Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), cât și cei ai Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) și-au exprimat în nenumărate rânduri îngrijorarea cu privire la efectele negative ale creșterii cuantumului taxei clawback.

Compania Alvogen este prezentă pe piața farmaceutică din România de la începutul anului 2010 și comercializează în principal medicamente destinate tratamentului afecțiunilor cardiovasculare, gastrointestinale și ale sistemului nervos central.

Sursă: Labormed Alvogen

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: