Politici de Sanatate

ARPIM și LAWG: Taxa clawback este nesustenabilă!

04 februarie
16:59 2015
ARPIM și LAWG: Taxa clawback este nesustenabilă!

Taxa clawback a ajuns o povară fiscală pentru producătorii de medicamente, având efecte dezastruoase asupra industriei farmaceutice, avertizează reprezentanții Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi cei ai Local American Working Group (LAWG). Cele două asociații cer autorităților revizuirea de urgență a mecanismului actual.

Potrivit reprezentanților ARPIM, taxa clawback a crescut cu 67% în ultimii doi ani, creștere care nu este sustenabilă în nicio ramură economică și încalcă principiile unei fiscalităţi echilibrate.

,,În ultimii doi ani, am finanţat bugetul sănătăţii cu aproape 1 miliard de dolari numai prin taxa clawback. Anunţată iniţial ca fiind o măsură provizorie, aceasta a ajuns să fie singurul mecanism prin care autorităţile acoperă deficitul istoric din sistemul de sănătate. Am ajuns să plătim statului 50% din cifra de afaceri a industriei (taxa clawback şi celelalte contribuţii), o sumă de neimaginat pentru orice altă industrie. Un mecanism care poate fi sustenabil şi echitabil constă în calcularea şi aplicarea taxei clawback pentru fiecare companie în parte. În acelaşi timp este imperios necesar să se aloce un buget mai mare pentru medicamente care să acopere necesităţile reale de tratament ale pacienţilor”, a declarat Călin Gălăşeanu, preşedinte ARPIM.

La rândul său, președintele LAWG, Gabor Sztaniszlav, susține că problema este cu atât mai serioasă cu cât sistemul românesc de sănătate nu mai poate funcţiona în aceleaşi condiţii: “Acest lucru este dovedit de un studiu independent, Euro Health Consumer Index, care plasează România printre ultimele ţări din Europa la capitol sănătate, ţara noastră fiind pe un trend descrescător încă din anul 2006. Pacienţii români în continuare nu au acces la medicamente inovatoare, iar taxa clawback ameninţă şi accesul acestora la medicamente deja incluse pe lista de compensate şi gratuite. Este o situaţie critică atât pentru producătorii de medicamente generice, dar şi pentru cei de originale. Orice schimbare a mecanismului actual nu va rezolva problema, bugetul alocat trebuie să fie finanţat imediat. Avem nevoie de transparenţă şi de predictibilitate întrucât sistemul de sănătate a ajuns la un nivel care nu mai este sustenabil pentru industrie”.

Reprezentanții producătorilor internaționali de medicamente cer autorităţilor actualizarea valorii bugetului de referinţă pentru taxa clawback, prin suplimentarea bugetului trimestrial aprobat cu 150 milioane lei, după 3 ani de menţinere artificială a acestuia la 1.515 milioane lei. De asemenea, asociaţiile solicită eliminarea adaosurilor distribuitorilor şi farmaciştilor în calcularea taxei clawback precum şi eliminarea din calculul taxei a produselor achiziţionate de spitale și a celor achiziționate de Ministerul Sănătății prin licitație națională.

Reamintim că și Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a cerut Guvernului verificarea datelor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) în urma creșterii nejustificate a cuantumului taxei clawback în ultimul trimestru al anului 2014.

Sursa: ARPIM

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: