Politici de Sanatate

Controversele tratamentelor cu agenți biologici

27 iulie
09:23 2017
Controversele tratamentelor cu agenți biologici

Agenții biologici pentru tratamentul artritei reumatoide pot schimba cursul bolii – dar aceștia agenți sunt costisitori și vin cu niște riscuri reale pentru sănătate. Și asta înseamnă că medicii trebuie să cântărească bine cine, când și unde poate lua agenți biologici.

Într-un nou studiu bazat pe revizuirea literaturii, dr. Bruno Fautrel, profesor de reumatologie la Spitalul Universitar Pitie Salpetriere de la Universitatea Pierre et Marie Curie din Paris, a stabilit că tratamentul timpuriu, de la primele indicii de artrită reumatoidă – un stadiu de pre-artrită-  cu agenți de modificare a bolii, inclusiv biologici, a redus semnificativ riscul de tranziție la artrita reumatoidă veritabilă, în decurs de un an.

Această descoperire coincide cu programele care vizează depistarea timpurie a bolii. Dar nu oferă răspunsuri definitive cu privire la cine are nevoie de aceste tratamente devreme, sugerează cercetătorii. „Ne-am mutat de la știința reumatologiei la arta reumatologică pentru a determina pe cine trebuie să tratăm cu aceste medicamente puternice”, a declarat Johan Askling, MD, PhD, profesor de reumatologie la Institutul Karolinska, Stockholm. „Aceasta este întrebarea de milioane de dolari: Unde este intersecția multidimensională a riscului și a costului și nevoii? Această întrebare pune degetul pe o serie de nevoi nesatisfăcute”, a declarat el la Congresul anual de Reumatologie (EULAR) din Madrid. Una dintre aceste nevoi este: cum putem prognoza care boală va deveni îngrijorătoare.”Întrebarea este care este cea mai bună strategie pentru tratarea acestor cazuri precoce, nu dacă tratamentul va ajuta, pentru că va face asta”.

„Pentru astăzi”, a spus Askling, „Întrebarea este ce facem cu pacientul pe care îl avem în fața noastră astăzi? Dacă am avea prognosticuri astfel încât să putem pune pacienții în trei sau patru grupuri atunci am avea o sarcină mult mai ușoară.”

De asemenea, Joao Fonseca, profesor de medicină la Universitatea din Lisabona, a declarat pentru MedPage Today: „Tindem să respectăm liniile directoare europene privind tratamentul cu agenți de modificare a bolii după diagnosticarea artritei reumatoide. Începeți cu metotrexat și apoi, în funcție de factorii de prognostic, veți adăuga alte medicamente și apoi, după cum este necesar, veți începe cu agenții biologici. De asemenea, sunt utilizate linii directoare naționale deoarece există diferențe în resurse, iar agenții biologici sunt foarte scumpi”. „Există, de asemenea, probleme de siguranță cu utilizarea agenților biologici, în special infecții”, a spus el. „Insistăm ca pacienții noștri să fie vaccinați împotriva gripei și a pneumococului și, de asemenea, să fie la zi cu restul vaccinurilor. Acești pacienți vor lua aceste medicamente toată viața, așa că trebuie să fim vigilenți în privința infecțiilor. Infecțiile tractului urinar sunt frecvente printre persoanele care sunt pe agenți biologici, iar unele dintre aceste infecții pot fi grave.”

Fonseca a remarcat faptul că Askling a prezentat date care au arătat că pacienții care fac tratamente cu agenți biologici nu par să aibă riscul de a dezvolta cancer – chiar dacă au un istoric de cancer. „Nu mă îngrijorez prea mult în privința cancerului la pacienții care nu au antecedente de cancer”, a spus Fonseca, „dar sunt încă precaut atunci când îi trec pe biologice”.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: