
Firmele din domeniul biotehnologiei priveau spre China pentru muncă ieftină. În curând ar putea găsi acolo concurență. Datorită investițiilor și a reglementărilor relaxate, biotehnologia a luat avânt în China. Investitorii și antreprenorii spun că ar putea într-o zi să rivalizeze cu firmele occidentale din industrie. Alimentată de un aflux brusc de talente școlite în străinătate, o nouă generație de întreprinderi chineze se luptă să trateze lumea cu medicamente inventate la ele acasă.
Creșterea rapidă a Chinei a fost evidentă, la începutul acestei luni, în cadrul reuniunii anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică, adesea numită Super Bowl pentru biotehnologie, deoarece companiile se luptă să prezinte acolo date despre cât mai multe medicamente. Iar giganții farmaceutici caută printre ele produse promițătoare. Gala a devenit un fel de petrecere de lansare la scenă largă pentru Nanjing Legend Biotech, o firmă chineză îndrăzneață, dar puțin cunoscută, care a dezvăluit primele rezultate ale unei noi abordări complexe a imunoterapiilor pentru cancer.
„Au avut niște date foarte interesante, foarte interesante. Imunoterapia cancerului este un domeniu foarte tehnic, iar ei au demonstrat cu adevărat că se află în frunte” a declarat Brad Loncar, un investitor independent care administrează un fond axat pe oncologie.
Povestea lui Nanjing Legend va deveni ceva comun, deoarece întregul sector de biotehnologie din China acumulează banii, talentul și know-how-ul științific ce l-ar putea propulsa și transforma într-un competitor redutabil chiar și pentru cel din Statele Unite.
În ultimii doi ani, producătorii de medicamente Merck, Eli Lilly, Tesaro și Incyte au semnat contracte de milioane de dolari pentru cumpăra medicamente noi, dezvoltate în China. Alte firme mari au investit în centre de cercetare din această țară, legând relații cu centre academice chineze în acest proces.
„Este doar începutul”, a declarat Christian Hogg, CEO al Hutchison China MediTech din Hong Kong. „Veți vedea în următorii ani că tot mai multe companii vor avea asemenea realizări și vor intra în scena globală”.
Roxana Maticiuc