Politici de Sanatate

Planurile noului preşedinte american

08 februarie
15:44 2017
Planurile noului preşedinte american

Industria farmaceutică aşteaptă cu încordare primele decizii ale noului preşedinte american, Donald Trump. Magnatul a promis preţuri mai scăzute la medicamente. Într-un interviu acordat revistei Time (care l-a şi declarat pe Trump omul anului 2016), noul lider de la Casa Albă declara că “nu-i aşa ce s-a întâmplat cu preţul medicamentelor” şi că va scădea costul celor oferite cu prescripţie medicală. La scurt timp, Trump şi-a subliniat din nou intenţia de a face schimbări în acest domeniu. A declarat că firmele farmaceutice “fac o crimă şi scapă nepedepsite”. Criticile sale au produs turbulențe pe burse, unde acțiunile marilor firme din domeniu au scăzut puternic.

Un scandal recent, legat de preţurile EpiPens, comercializate de compania Mylan, a zguduit puternic industria farmaceutică. EpiPen este o injecţie de urgenţă administrată alergicilor. Iar preţul său a crescut cu 548% în 9 ani. La presiunea opiniei publice şi a oficialilor guvernamentali, compania a anunţat, anul trecut, că va vinde injecţia mai ieftin, pentru anumiţi pacienţi.

O altă schimbare aşteptată este renunţarea la programul de asigurări de sănătate Obamacare. Proiectul trebuie să treacă şi de Camera Reprezentanţilor.

La finalul anului trecut, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat un apel către Donald Trump. OMS a cerut extinderea Obamacare, astfel încât toţi americanii să beneficieze de asigurări de sănătate. „Noi, ca OMS încurajăm noua administrație să se asigure că este extins contractul. Datorită acestui plan, alte 25 de milioane de americani au obţinut asigurări de sănătate. Dar republicanii l-au criticat pentru că a lăsat, totuşi, mulţi cetăţeni cu posibilităţi financiare reduse pe dinafară. Dar şi pe motiv că ar fi fost o ingerinţă a guvernului în asigurările de sănătate şi într-o industrie în care activează companii private. În urmă cu câteva zile, Donald Trump a declarat că acesta va fi înlocuit cu un plan care ar prevedea “asigurare pentru toată lumea”, într-un interviu pentru Washington Post. Noul preşedinte american nu a dat mai multe detalii. A spus doar că noul plan este aproape gata şi îl va dezvălui împreună cu liderii republicani.

Partidul Republican controlează Congresul, deci analiştii nu se aşteaptă ca planurile lor să întâmpine piedici. „De altfel, Senatul a adoptat o lege prin care este revocat Obamacare-social și nu toți cetățenii Statelor Unite au acces la asistență medicală,” a declarat Agnes Soucat director pentru guvernanţa şi finanţarea sistemelor de sănătate din partea OMS, la o conferinţă de presă organizată la Geneva. Statele Unite ale Americii sunt singura ţară dintre cele 35 de membre ale  Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) care nu oferă asistenţă medicală universală, atrage atenţia şi ONU.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: