Politici de Sanatate

Planul Național pentru Demență, o urgență

16 septembrie
17:26 2016
Planul Național pentru Demență, o urgență

Luna internațională Alzheimer, sărbătorită în premieră în România pe 16 septembrie, atrage atenția asupra importanței conștientizării acestei maladii. Deși la fiecare 3 secunde o persoană este diagnosticată cu demență, maladia Alzheimer reprezintă un subiect încă sensibil și insuficient înțeles și promovat, față de care atitudinea populației este esențială.

 

”Luna Internațională Alzheimer este marcată sub sloganul <Remember Me > și reprezintă o conștientizare a impactului pe care maladia Alzheimer îl are asupra noastră, a tuturor, și care va afecta din ce în ce mai multe persoane pe măsură ce trece timpul. Cunoașterea înseamnă putere în lupta cu această maladie”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Tudose (foto), președinte al Societății Române Alzheimer, organizatorul evenimentului.

Potrivit specialiștilor, pentru a reuși reducerea impactului social al demenței este necesară creșterea capacității populației de a contientiza gravitatea și particularitățile acestei patologii, educația populației în ceea ce privește prevenția și importanța depistării precoce. ”Prevalența demenței crește o dată cu vârsta. În prezent, se estimează că 1 din 8 persoane cu vârsta de 65 de ani suferă de demență, la fel ca și aproape jumătate dintre cei cu vârsta de peste 85 de ani. Nu numai bolnavii suferă din cauza acestei boli, ci și aparținătorii lor. Tocmai de aceea este esențială adoptarea unui Plan Național pentru Demență, un plan coerent care să ajute la educația publicului larg și nu numai”, a afirmat prof. univ. dr. Gabriel Prada, director medical Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie Ana Aslan”.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: