Politici de Sanatate

Foaie de parcurs pentru îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă legate de sănătate în Europa

06 februarie
10:28 2017
Foaie de parcurs pentru îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă legate de sănătate în Europa

Cadrul de politici stabilit de Sănătatea 2020 și rezoluțiile conexe ale Adunării Mondiale a Sănătății și ale Comitetului Regional  oferă o bază solidă pentru a poziționa sănătatea în centrul inițiativelor pentru punerea în aplicare a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă și pentru atingerea Obiectivelor de dezvoltare durabilă (Sustenable Development Goals/SDG).  Țările din regiunea europeană a OMS au recunoscut acest lucru anul trecut.  Iar comitetul Regional al OMS pentru Europa a aprobat elaborarea unei foi de parcurs pentru a sprijini țările în acest demers.

În perioada 17-19 ianuarie 2017 OMS / Europa a convocat prima reuniune a SDG  – Grupul de lucru de experți în sănătate și îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă. Scopul întrunirii a fost de a sprijini Secretariatul OMS în elaborarea foii de parcurs. Reuniunea a avut loc la Oficiul European OMS pentru Investiții pentru Sănătate și Dezvoltare din Veneția, Italia.

Participanții au subliniat importanța realizării SDG pentru sănătate și bunăstare, precum și schimbarea de paradigmă necesară pentru a atinge SDG. O astfel de schimbare trebuie să se concentreze în special asupra următoarelor puncte:

  • guvernanța și acțiunea intersectorială pentru sănătate;
  • alinierea dezvoltării și a politicilor naționale de sănătate;
  • coerență politică între mai multe SDG;
  • mijloacele de punere în aplicare.

Pentru punerea în aplicare trebuie stabilite parteneriate, să existe finanțarea durabilă, concentrare pe cercetare și inovare, precum și o monitorizare sporită și responsabilitate.

Proiectul Foii de parcurs va fi publicat online pentru a putea fi consultat de către statele membre la mijlocul lunii februarie 2017. Foaia de parcurs va fi prezentată spre aprobare la următoarea sesiune a Comitetului Regional, în septembrie 2017.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

Abonează-te la newsletter

:
: