Politici de Sanatate

Este nevoie de investiții pentru a crește rata de supraviețuire în cancer

21 iulie
16:56 2015
Este nevoie de investiții pentru a crește rata de supraviețuire în cancer

Interviu cu ec. Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iași

Institutul Regional de Oncologic Iași a fost inaugurat în 2012, iar la început nu a funcționat la întreaga sa capacitate. Era de așteptat, fiind o instituție nouă. Între timp, Institutul s-a dezvoltat și a ajuns o unitate medicală eficientă, care oferă servicii de calitate. S-a realizat inclusiv un sistem medical integrat, multidisciplinar, a specialităţilor pentru majoritatea localizările neoplazice. Potrivit conducerii, “probabil, ar trebui construite mai multe spitale la fel ca Institutul Regional de Oncologie de la Iași”, care permite abordarea multidisciplinară a tuturor cazurilor de cancer.

Cât de mult a crescut adresabilitatea de la lansarea de acum doi ani a Institutului?

Având în vedere dimensiunea, complexitatea şi urgenţa pe care o reprezintă cancerul ca problemă prioritară de sănătate publică, Institutul Regional de Oncologie a început deja să corecteze dezechilibrul existent între Moldova (cu o suprafaţă de 44.000 km² și aproximativ 4 milioane locuitori) şi celelalte provincii istorice ale ţării. Adresabilitatea s-a dublat în 2014, față de 2012. Conducerea institutului, împreună cu tot corpul medical, s-a pliat pe nevoia de servicii de sănătate de acest fel, astfel încât aproape în aceeași proporție a crescut și numărul personalului medical calificat, superior și mediu.

Anul acesta, ați lansat programul de brahiterapie. Care sunt avantajele acestui tip de terapie și câți pacienți au avut acces la sistemul de brahiterapie HD?

Instalația de brahiterapie  pe care o deținem are debit mare (High doze rate), cu sursă de Iridium, și este una dintre cele mai performante din țară și nu numai. Având în vedere că startul acestei activități s-a dat la 4 iunie 2014, numărul de paciente programate a fost relativ mic până în acest moment.

Brahiterapia (iradierea internă) este metoda de tratament în care sursa radioactivă este în contact intim cu tumora sau în apropierea tumorii. Prin acest mod de terapie, o doză ridicată de radiație poate fi transmisă rapid și local tumorii, doză ce scade în apropierea țesutului normal.

Principala aplicabilitate o reprezintă tumorile maligne ginecologice (col, corp uterin, vagin). Acestea trebuie să fie accesibile, delimitate geometric și de dimensiuni moderate. Procedura se poate face preoperator, postoperator în asociere cu radioterapia externă sau ca metodă unică de tratament. Printre avantaje amintim că asigură o bună distribuire a dozei, iar timpul de tratament este în general scăzut.

Una dintre problemele pacientului oncologic este că este plimbat dintr-un loc în altul, pentru diverse analize sau investigații. Ce ar trebui făcut pentru a stimula abordarea multidisciplinară a cancerului?

Probabil, ar trebui construite mai multe spitale la fel ca Institutul Regional de Oncologie de la Iași. Pacienții din regiunea Moldovei, dar și din alte zone au avut șansa să beneficieze, fără falsă modestie, de unul dintre cele mai noi și mai dotate spații medicale din țară.

Institutul Regional de Oncologie funcționează într-un spațiu monobloc, cu demisol și parter aferente pentru activitatea de consultații în ambulatoriu și investigații (laborator de analize medicale și imagistică de înaltă performanță), etajul  1 pentru blocul operator cu 10 săli de operație și Secția ATI, etajele 2 – 6 un corp hotelier cu 300 de paturi pentru cele șase secții ale institutului, care acoperă următoarele specialități: chirurgie generală, gineco-oncologie, urologie, chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă, chirurgie toracică, oncologie medicală, hematologie clinică, radioterapie. Sperăm ca de la începutul anului 2016 să începem activitatea în Compartimentul de transplant celule stem hematopoetice. Dorința noastră este de a oferi pacienților un tratament complet, servicii de calitate realizate de personal competent și cu aparatură medicală de ultimă generație. Existența tuturor specialităților și a specialiștilor în același spațiu, dar și dorința de a asigura servicii medicale de înaltă performanță au permis abordarea multidisciplinară a cazurilor care s-au adresat Institutului, acest lucru fiind deja reflectat în creșterea proporției de cazuri cu evoluție favorabilă sau vindecate.

Deocamdată, avem trei mari institute de oncologie. Sunt ele suficiente pentru a oferi cele mai bune îngrijiri pacienților oncologici?

Probabil, nu. Dar nu este foarte important numărul de spitale, ci personalul calificat de care dispun aceste spitale și remunerarea acestuia, realizarea de investiții în supraspecializări și obținerea de noi competențe, dotarea cu aparatură medicală performantă, de ultimă generație, pentru activitatea de investigații și tratament, precum și asigurarea unei finanțări rezonabile astfel încât pacientul oncologic să aibă acces gratuit la servicii medicale.

Cum ați aprecia calitatea și eficiența managementului pacientului oncologic în România?

Pot doar să mă refer la managementul pacientului în Institutul Regional de Oncologie din Iași.

Tratamentul cancerului presupune de cele mai multe ori o abordare extinsă, multidisciplinară, cuprinzând chimioterapia, radioterapia, chirurgia oncologică, fiecare având rolul ei bine stabilit în funcție de tipul cancerului, stadiu și afecțiunile asociate ale pacientului.

Managementul pacienților cu cancer vizează mai multe direcții: realizarea de teste diagnostice de mare acuratețe care să depisteze cancerul în faze incipiente, îmbunătățind astfel prognosticul pacienților; aplicarea de noi tehnici chirurgicale și planuri de tratament prin radioterapie performantă, utilizarea de noi molecule antitumorale și realizarea de  tratamente personalizate care țin cont de carcacteristicile bolii, dar și de nevoile pacientului. Toate eforturile în managementul pacientului oncologic se fac pentru obținerea unei rate de vindecare și de supraviețuire cât mai mari.

Care credeți că ar fi primele trei măsuri care trebuie implementate urgent pentru a crește rata de supraviețuire în cancer în România, care înțeleg că este printre cele mai mici din Europa?

  •  investiții în dotări, în zona de diagnostic, dar și în cea de tratament;
  • un bun management al personalului într-o unitate medicală, cu sprijin din zona legislativă în ceea ce privește normarea personalului de diverse categorii profesionale, angajarea acestuia și, nu în ultimul rând, asigurarea unei salarizări decente și motivante;
  •  investiții de la bugetul de stat în activitatea de screening pentru depistarea cancerului cu diverse localizări (sân, col uterin, colon, prostată, bronho-pulmonar, piele etc.).

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: