Politici de Sanatate

EMA se pregătește de Brexit

22 decembrie
15:24 2016
EMA se pregătește de Brexit

Agenția Europeană a Medicamentului a publicat concluziile ultimei reuniuni a board-ului său din acest an.

-> Actualizare privind procesul de pregătire pentru Brexit

Consiliul de administrație al Agenției Europene pentru Medicamente a aflat de la directorul executiv Guido Rasi modul în care agenția se pregătește pentru eventuala ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană. Amploarea impactului Brexit-ului asupra operațiunilor și a locației agenției este incertă și va depinde de relația viitoare dintre UE și Marea Britanie. În funcție de rezultatul negocierilor, acest lucru ar putea duce la o perturbare semnificativă a operațiunilor agenției și trebuie făcute planuri de continuitate a activității. Ca parte a pregătirii sale, agenția va continua să efectueze evaluări de impact pentru a identifica principalele riscuri și să propună posibile măsuri de atenuare a efectelor, pentru a menține capacitatea agenției de a proteja sănătatea publică.

->Programul de lucru și bugetul pentru 2017 au fost adoptate

În ciuda incertitudinilor aduse de Brexit, programul de lucru al EMA pe 2017 arată că agenția se angajează să-și îndeplinească responsabilitățile  ca de obicei. Consiliul de administrație a adoptat un buget de 322 de milioane de euro pentru 2017, o creștere de 4,4% față de anul precedent. Acesta este de așteptat să acopere creșterea așteptată de 5,4% din volumul său de muncă, și va permite, de asemenea, Agenției să se concentreze asupra domeniilor prioritare, cum ar fi rezistența la antimicrobiene, sprijinirea inovației și a accesului la medicamentele de uz uman și veterinar, creșterea și îmbunătățirea capacității de reglementare precum și angajamentul continuu pentru o mai mare transparență. Programul de lucru este în curs de finalizare și va fi publicat înainte de sfârșitul lunii ianuarie 2017.

-> Extinderea echipelor de evaluare multinaționale la procedurile post-autorizare

Consiliul de aprobat o extindere a conceptului de echipe de evaluare multinaționale la evaluările post-autorizare. EMA a încurajat formarea de echipe de evaluare nu în funcție de țară, ci de expertiză începând cu 2013, inițial pentru evaluarea noilor medicamente. În urma aprobării de către consiliul de administrație, echipe de evaluare formate din experți din mai multe state membre vor avea, de asemenea, posibilitatea de a evalua cererile de prelungire a autorizațiilor de introducere pe piață a medicamentelor existente, începând cu luna aprilie 2017.

Echipele de evaluare multinaționale permit implicarea unei game largi de state membre în activitatea comitetelor științifice EMA. Acestea contribuie la optimizarea utilizării resurselor în întregul sistem european de reglementare a medicamentelor.

-> Revizuirea politicii EMA cu privire la accesul la documente

Consiliul, de asemenea, a dat undă verde pentru lansarea unei consultări publice pentru revizuirea politicii privind accesul la documente. Revizuirea urmărește să țină seama de experiența acumulată din 2010, când actuala politică a intrat în vigoare și să extindă domeniul de aplicare al acesteia pentru a include atât accesul la documente care se referă la medicamentele de uz uman sau veterinar, precum și la informații despre corporații.  Se preconizează lansarea consultării în luna ianuarie 2017.

-> Cadru actualizat pentru interacțiunea cu profesioniștii din domeniul sănătății

Consiliul de aprobat o actualizare a cadrului existent de interacțiune cu profesioniștii din domeniul sănătății. Scopul principal al actualizării a fost de a-l alinia cu cadrul general al agenției pentru interacțiunea cu părțile interesate. De asemenea, se pune un nou accentul pe implicarea medicilor generaliști și a medicilor de familie, care joacă un rol cheie în îngrijirea pacientului, deoarece aceștia au  de multe ori primul contact cu pacientul și sunt alături de el pe toată perioada bolii. Implicarea lor în activitățile agenției pot îmbogăți în mare măsură cunoștințele și experiența despre modul în care un medicament este utilizat în viața reală, sprijinind procesul decizional.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

Abonează-te la newsletter

:
: