Politici de Sanatate

Consultarea asociațiilor de pacienți în luarea deciziilor în sănătate ar trebui să fie obligatorie

07 octombrie
13:32 2016
Consultarea asociațiilor de pacienți în luarea deciziilor în sănătate ar trebui să fie obligatorie

Workshopul ”Deciziile politice și implicarea pacienților”, eveniment organizat de Federația Europeană a Asociațiilor Neurologice (European Federation of Neurological Associations, EFNA) cu sprijinul Asociației Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative din România (APAN România) a dat ocazia participanților să dezbată aspecte teoretice și practice despre Evaluarea Tehnologiilor Medicale (HTA – Health Technology Assessment).

Evenimentul a fost dedicat asociațiilor de pacienți din domeniul neurologiei (scleroza multiplă, boala Parkinson, Alzheimer, epilepsie, distonie, miastenia gravis, AVC), dar și altor asociații de pacienți cronici.

Workshop-ul face parte dintr-o serie de evenimente organizate de Federația Europeană a Asociațiilor de Neurologie (EFNA) în Europa, sub umbrela Training Initiatives for Neurology Advocates (TINA), acest eveniment fiind primul din România. Scopul acestora este de formare a pacienților cu afecțiuni neurologice prin furnizarea de informații și dobândirea aptitudinilor necesare pentru a influența procesul de luare a deciziilor în cadrul sistemului de sănătate, pentru dezvoltarea acestuia în beneficiul pacienților

”În zilele noastre nu mai este suficient să spunem că un medicament ameliorează simptomele pentru o persoană cu afecțiuni neurologice, ci trebuie, în egală măsură, să demonstrăm modul în care acesta îmbunătățește calitatea vieții de zi cu zi. Lucrurile evoluează rapid în domeniul medical și acest lucru este cu adevărat pozitiv, iar aceasta implică educarea continuă a pacienților și reprezentanților asociațiilor de pacienți. Cunoștințele teoretice obținute în procesele de cercetare și dezvoltare trebuie puse în practică, iar cu ajutorul lor vocea pacienților va fi mai puternică și va juca un rol important în deciziile ce țin de stabilirea prețurilor, accesul pe piață și rambursarea medicamentelor. Este necesară, în același timp, o dezvoltare de competențe în comunicare și advocacy, precum și campanii pentru schimbarea politicilor de sănătate, acolo unde este nevoie”, a spus Andreea Antonovici, Public Affairs Platforma Europeană pentru Scleroză Multiplă și vicepreşedinte APAN România.

”Acest training mi se pare un demers foarte potrivit, date fiind actualele discuții în ceea ce privește accesul pacienților la tratamente și punerea României într-un context european, plus că evenimentul este unul foarte practic în cadrul căruia se explică modelul HTA în România, felul în care funcționează lucrurile și se iau deciziile la nivel european, precum și detalii despre contractele cost-volum și lucruri care limitează în mod concret intrarea pe piața din România a unor tratamente inovatoare, aspecte ce ar fi binevenite și pentru mulți dintre decidenții din România. Consultarea asociațiilor de pacienți în luarea deciziilor în sănătate ar trebui să fie obligatorie, iar acțiunile de informare și prevenție pe care le fac acestea ar trebui susținute financiar din bani europeni alocați României. Dacă pe axele de dezvoltare ale resurselor umane s-ar crea un program special pentru asociațiile de pacienți, sunt sigur că, în cel mult cinci ani, am avea asociații solide, la fel ca cele pe care le întâlnesc, adesea, la Bruxelles, atunci când vin să facă lobby în favoarea bolnavilor pe care îi reprezintă sau să își spună punctul de vedere pe chestiuni sensibile din legislația europeană. Mi-ar plăcea ca și în România vocea asociațiilor de pacienți să fie nu doar auzită, ci și ascultată, așa cum se întâmplă, de ani buni, în statele vest europene”, a declarat dr. Cristian Bușoi, membru al Parlamentului European.

”Evaluarea tehnologiilor medicale (HTA) reprezintă un proces multidisciplinar care sintetizează informații despre problemele medicale, sociale, economice și etice legate de utilizarea unei tehnologii de sănătate într-un mod sistematic, transparent, imparțial, robust. Scopul său este de a ajuta la formarea unor politici sigure și eficiente de sănătate, orientate spre pacient, cu cea mai bună valoare”, a explicat dr. Adrian Pană, consultant sănătate.

Cătălina Malanciuc, Valentina Grigore

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

Abonează-te la newsletter

:
: