Politici de Sanatate

Ziua Mondială de Luptă împotriva Artritelor: soluții pentru criza Metotrexat

12 octombrie
15:05 2021
Ziua Mondială de Luptă împotriva Artritelor: soluții pentru criza Metotrexat

Cadrul juridic și economic face ca România să se confrunte, din păcate, cu multe discontinuități în aprovizionarea cu anumite medicamente, între care și unele necesare în tratamentul artritei.

”Am avut și este posibil ca, pentru o perioadă relativ scurtă, să mai avem dificultăți în aprovizionarea cu Metotrexat. Ne-am zbătut, împreună cu specialiștii din Ministerul Sănătății, să găsim soluții și avem promisiunea unei companii mari de generice că va aduce produsul în România. Am convenit cu această companie o procedură de zero zile, ceea ce înseamnă că în ziua în care compania depune cererea, ANMDMR acordă autorizația recunoscută în alte state europene, din dorința de a avea cât mai repede acest produs pentru pacienții români. De asemenea, avem promsiunea cel puțin din partea unei companii românești de a încerca să fabrice acest medicament, pentru a avea și o sursă internă”, a anunțat prof. dr. farm. Robert Ancuceanu, președinte al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), în cadrul unei eveniment organizat de Societatea Română de Reumatologie și Liga Română contra Reumatismului cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Artritelor.

Evaluarea Tehnologiilor Medicale. Accesul la terapii inovative

Rolul Agenției este legat de evaluarea tehnologiilor medicale, prin care se decide compensarea medicamentelor de uz uman. ”Aici ne focalizăm mai ales pe terapiile noi. Inovația este importantă pentru fiecare arie terapeutică. În activitatea Agenției legată de Evaluarea Tehnologiilor Medicale au existat unele întârzieri, însă ne bucurăm că am reușit să le reducem destul de mult. De exemplu, suntem deja la evaluarea dosarelor depuse în lunile martie-aprilie ale anului 2021.  Sperăm ca foarte curând să avem mai multe resurse umane și cel târziu la jumătatea anului 2022 să fim la zi cu aceste evaluări, chiar mai devreme”, a mai spus președintele ANMDMR.

În ceea ce privește autorizarea de noi medicamente în domeniul artitei reumatoide și al altor forme de artrite, în ultimele două- trei decenii au existat produse noi cu efecte spectaculoase și în continuare există terapii noi în curs de autorizare. ”Dacă vorbim de anticorpi monoclonali, suntem implicați direct în autorizarea lor prin contribuția experților noștri la Agenția Europeană a Medicamentului. În plus, în ultimii 4-5 ani apariția inhibitorilor de Janus kinaze (JAK) a reprezentat o veste bună pentru pacienți, atât ca mecanism de acțiune, cât și ca modalitate de administrare”, a concluzionat specialistul.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: