Politici de Sanatate

Ziua mondială a siguranței pacienților 2023: peste 3 milioane de decese sunt legate de îngrijiri medicale nesigure în fiecare an

15 septembrie
10:37 2023
Ziua mondială a siguranței pacienților 2023: peste 3 milioane de decese sunt legate de îngrijiri medicale nesigure în fiecare an

Nimeni nu ar trebui să sufere prejudicii atunci când solicită asistență medicală. Cu toate acestea, la nivel mondial, peste 3 milioane de decese sunt legate de îngrijiri medicale nesigure în fiecare an. Vătămările suferite de pacienți din cauza evenimentelor adverse se număra probabil printre cele 10 cauze principale de deces și invaliditate la nivel mondial. Cele mai multe dintre aceste decese și leziuni pot fi evitate. Se raportează în mod obișnuit că aproximativ 1 din 10 pacienți spitalizați suferă de leziuni, cel puțin 50% dintre acestea putând fi prevenite. De asemenea, aproximativ două treimi din totalul evenimentelor adverse care rezultă din îngrijiri nesigure și din anii pierduți din cauza invalidității și a deceselor au loc în țările cu venituri mici și mijlocii.

Pe 17 septembrie se celebrează Ziua mondială a siguranței pacienților. Anul acesta atenția se concentrează asupra rolului crucial al pacienților, familiilor și îngrijitorilor în ceea ce privește siguranța asistenței medicale. Dovezile arată că, atunci când pacienții sunt tratați ca parteneri în îngrijirea lor, se obțin câștiguri semnificative în ceea ce privește siguranța, satisfacția pacienților și rezultatele în materie de sănătate.

Obiectivele Zilei mondiale a siguranței pacienților 2023:

  • Sensibilizarea la nivel mondial cu privire la necesitatea implicării active a pacienților și a familiilor acestora, precum și a îngrijitorilor, în toate mediile și la toate nivelurile de asistență medicală, pentru a îmbunătăți siguranța pacienților.
  • Implicarea factorilor de decizie politică, a liderilor din domeniul sănătății, a lucrătorilor din domeniul sănătății și al asistenței medicale, a organizațiilor de pacienți, a societății civile și a altor părți interesate în eforturile de a implica pacienții și familiile acestora în politicile și practicile pentru o asistență medicală sigură.
  • Să împuternicească pacienții și familiile să se implice în mod activ în propria îngrijire a sănătății și în îmbunătățirea siguranței asistenței medicale.
  • Susținerea de acțiuni urgente privind implicarea pacienților și a familiilor, aliniate la Planul de acțiune global pentru siguranța pacienților 2021-2030, care să fie întreprinse de toți partenerii.

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: