Politici de Sanatate

Zero corupție în sănătate

30 mai
15:15 2017
Zero corupție în sănătate

Gestionarea eficientă a banilor publici, eliminarea corupției din sistemul de sănătate și a situațiilor în care pacienții internați în spitale erau nevoiți să își cumpere medicamentele sunt posibile în prezent, în Republica Moldova, datorită activității Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS), înființat la inițiativa ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan.

„Una dintre principalele acțiuni în vederea eliminării risipei banilor publici, a fraudei și corupției din sănătate a fost crearea CAPCS. Nu vom mai admite ca vreun pacient internat să fie pus în situația de a-și procura singur medicamentele. Fac un apel către organizaţiile neguvernamentale, către cetăţenii Republicii Moldova: sunaţi la Ministerul Sănătăţii, avem o linie telefonică gratuită- 0-22-72-10-10 şi semnalaţi-ne spitalul unde unui pacient i s-a cerut sau a fost nevoit să cumpere vreun medicament şi denumirea respectivului medicament”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, în cadrul unei mesei rotunde organizate marți la Ministerul Sănătății din Republica Moldova.

Achiziționarea medicamentelor şi dispozitivelor medicale prin intermediul CAPCS a generat economii de aproximativ 30% din fondurile publice, sume care pot fi investite eficient în creșterea caliății îngrijirilor medicale. Acest lucru a fost posibil datorită planificării rezonabile a produselor medicale, în conformitate cu necesitățile reale ale pacienților şi monitorizării eficiente a contractelor de achiziții publice, fapt care a permis evitarea fraudelor.

În plus, datorită înființării CAPCS instituțiile medicale au semnat contractele pentru 2017 la sfârşitul anului 2016. Aceasta a fost o premieră pentru sistemul de sănătate, deoarece anterior procedura era realizată cu întârziere de câteva luni. Ca urmare, contractele erau implementate abia în a doua jumătate a anului, iar această situație genera un deficit de medicamente în mai multe instituții medicale.

 

Economii la achiziționarea de medicamente

Organizarea eficientă şi transparentă a procesului de achiziţii publice prin intermediul CAPCS a contribuit la gestionarea eficientă a banilor publici în sistemul de sănătate. De exemplu, în ultima jumătate de an, pentru achiziționarea a 781 denumiri de medicamente s-au planificat 400 de milioane de lei. În final, suma contractată în urma desfășurării procedurilor de achiziție a fost de 300 de milioane de lei, rezultând o economie de 100 de milioane de lei. În același timp, pentru achiziționarea a 48 de poziții de produse parafarmaceutice au fost prevăzuți 100.000.000 lei. În urma desfășurării procedurilor de achiziție au fost, însă, economisiți  aproape 47 milioane de lei.

 

Contractarea deschisă

Ministerul Sănătății este preocupat de transparența și monitorizarea contractelor de achiziții publice, deoarece asigură gestionarea eficientă a resurselor financiare în domeniul sănătății. Pentru ca aceste contracte să fie accesibile și publicului larg, Banca Mondială a inițiat în anul 2015 conceptul de contractare deschisă, inițiativă care promovează  implicarea cetățenilor în toate sectoarele și în toate etapele procesului de contractare publică. Mai multe detalii găsiți pe http://opencontracting.date.gov.md/.

La masa rotundă, moderată de Maria Vasilescu, publisher Politici de Sănătate, au mai participat Ivan Antoci, directorul Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, Inga Pasecinic, Centrul Strategii și Politici de Sănătate, numeroși directori de unități medicale, reprezentanți ai societății civile, mediului de afaceri și mass media. (V.G.)

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: